Erőszak

A híres producert közismert színésznők vádolják szexuális zaklatással

A botrány az Oscar -díjas Harvey Weinstein karrierjének végét is jelentheti.

2017.10.08 13:31MTI

Évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és számos színésznőt Harvey Weinstein, a The Weinstein Co. produkciós vállalat befolyásos társelnöke – számolt be róla a The New York Times csütörtökön. Az Oscar-díjas filmmogul a lapban tagadta az ellene felhozott vádakat.

A The New York Times csütörtöki cikke bombaként robbant. A riportban többen, köztük Ashley Judd színésznő idézték fel, mi történt. Judd elbeszélése szerint két évtizeddel ezelőtt a producer hotelszobájában adott neki találkozót, ahol fürdőköpenyben fogadta, és arra kérte, hogy masszírozza meg vagy nézze, amíg zuhanyozik – idézte a lap a színésznőt.

“A nők régóta beszélnek egymás között Harveyról, egyszerűen eljött az ideje, hogy a nyilvánosság elé kerüljön ez a beszélgetés” – mondta Judd a The New York Timesnak. A Weinstein cég két meg nem nevezett alkalmazottja arról is beszámolt az újságnak, hogy az idők során legalább nyolc nővel kellett megállapodnia a filmmogulnak, köztük Rose McGowannel, akivel Weinsteinnek állítólag 1997-ben volt egy afférja, amikor a színésznő 23 éves volt.

A lap által idézett többi esetben is hasonló történetek szerepeltek: Weinstein arra kényszerítette a fiatal nőket, hogy masszírozzák meg vagy nézzék, ahogy zuhanyozik, cserében pedig azt ígérte, hogy segít neki előrejutni a pályájukon. Az esetek a filmmogul hotelszobáiban történtek.

Weinstein 2007 óta él házasságban Georgina Chapman divattervezővel, két közös gyermekük van.

Weinstein ügyvédje, Charles J. Harder egy közleményben úgy fogalmazott, hogy a vádakban hemzsegnek a hamis állítások és rágalmak.

“Megküldtük a Timesnak a tényeket és a bizonyítékokat, de azokat figyelmen kívül hagyva siettek publikálni a cikket” – jelentette ki az ügyvéd, ám arra nem adott választ, hogy Weinstein milyen konkrét állításokat vitatott. A The New York Times szóvivője leszögezte: biztosak a riport pontosságában, alkalmat adtak Weinsteinnek, hogy válaszoljon a konkrét vádakra és teljes terjedelmében közölték válaszát.

Weinstein a The New York Postnak csütörtökön adott interjújában megismételte a Harder által kiadott közleményt és “meggondolatlannak” nevezte a Times cikkét. Mint mondta: a lap “vérbosszút” hirdetett ellene. Harder a The Hollywood Reporter kérdésére válaszolva megírta, beperlik a The New York Timest és az összeget, amit kapnak, “nőszervezeteknek adományozzák”.

A 65 esztendős Harvey Weinstein az elmúlt három évtizedben Hollywood egyik legbefolyásosabb filmmoguljává vált, produkciós vállalatával számos Oscar-díjas film, köztük a Ponyvaregény és a Szerelmes Shakespeare elkészítésén dolgozott, sok színész és rendező karrierjét segített elindítani, és rendkívül sikeres Oscar-kampányokat irányított a fivérével, Bob Weinsteinnel közös Miramax cégével.

Harvey Weinstein olyan Oscar-díjas filmek executive producere volt, mint Az angol beteg, a Chicago, A Gyűrűk Ura – A király visszatér, A király beszéde és a The Artist – A némafilmes.

A filmmogul nyilvánosan közzétett bocsánatkérésében elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével, de hozzáfűzte, hogy azóta igyekezett jobb emberré válni. A közleményben arra hivatkozott, hogy a hatvanas-hetvenes években még mások voltak a munkahelyi viselkedési normák: “Azóta megtanultam, hogy ez nem kifogás, az irodában és azon kívül sem. Senki számára”.

Harvey Weinstein bejelentette, hogy szabadságot vesz ki a cégénél. A The Hollywood Reporter értesülése szerint a The Weinstein Co. vezetősége csütörtökön ült össze, hogy megtárgyalja az ügyet, és megtegye a szükséges lépéseket.

Weinstein 2007 óta él házasságban Georgina Chapman divattervezővel, két közös gyermekük van.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.