Állatkínzás

Állatvédők szerint a híres pamplonai bikafuttatás "pokol" a bikák számára

A város védőszentjének tiszteletére szervezett július 6-tól július 14-ig tartó rendezvényekre mintegy 1,5 millió látogatót vár a 200 ezer lakosú város.

2017.07.05 18:45MTI
Vér nélküli ünnepet! (Fotó: Reuters)

"Pokol" a bikák számára a pamplonai San Fermín-ünnep, amely bikafutatásairól lett világhírű - vélik azok az állatvédők, akik szerdán tiltakozást rendeztek az észak-kelet spanyolországi város főterén, egy nappal a rendezvény ünnepélyes megnyitója előtt.

Az AnimaNaturalis és PETA nevű állatvédő szervezetek mintegy száz aktivistája félmeztelenül, vörös festékkel bekenve vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, és a viadalokon használatos dárdákat törtek ketté.

Az állatvédők követelik a bikaviadalok eltörlését, Vér nélküli San Fermínt elnevezésű kampányukhoz eddig 150 ezer aláíró csatlakozott. Petíciójukat átadták a városi önkormányzat képviselőjének.

A város védőszentjének tiszteletére szervezett július 6-tól július 14-ig tartó rendezvényekre mintegy 1,5 millió látogatót vár a 200 ezer lakosú város.

A mintegy 425 különböző program közül a legtöbb embert a bikafuttatások vonzzák, amelyeket nyolc egymást követő reggelen rendeznek péntektől kezdve.

Tavaly ezeken összesen több mint 16 ezren indultak, a legzsúfoltabb napon 2700-en futottak a bikacsorda elől a szűk, macskaköves utcákon. A befutó a városi arénában van, ahol délutánonként viadalokat rendeznek.

Az aréna bejáratánál áll a világhírű író, Ernest Hemingway szobra, akinek Fiesta című műve tette világszerte ismerté a bikafuttatást.

A spanyol közszolgálati televízió 37 éve közvetíti élőben az eseményt, ezalatt 273-an sérültek meg a bikák szarvától és négyen vesztették életüket. Az utolsó haláleset 2009-ben történt.

A kilenc napos rendezvénysorozat idejére Pamplona belvárosa megtelik mulatozó, iszogató emberekkel. Az elmúlt években a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt Joseba Asiron polgármester kampányt hirdetett az agresszió ellen.

Idén több biztonsági kamerát helyeznek el a városban, és 3500 rendőr vigyáz a biztonságra, köztük sok civilruhás, valamint kérték a sajtó és a civilek közreműködését is a békés ünneplés érdekében.

A San Fermín-ünnepet egy jelzőrakéta kilövésével nyitják meg csütörtök délután, erre az eseményre is több százezer embert várnak Pamplona belvárosába, ahol az alkalomba a lakók bérbe adják balkonjaikat a turistáknak.

Egy főtérre néző erkélyért a megnyitó idejére akár több száz eurót is elkérnek. A bikafuttatások útvonalán lévő balkonok ára pedig 85-150 euró között mozog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.