Állati

Uhufiókát csodálhatunk a veszprémi állatkertben

A tavasszal kikelt, mára mintegy másfél kilósra cseperedett fióka egészséges, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal.

2017.05.24 11:44MTI
hirdetés

Uhufióka látta meg a napvilágot a veszprémi állatkertben, az új jövevény a bagolyröpdében látogatható - tájékoztatta szerdán az MTI-t az állatkert igazgatója.

Török László elmondta, hogy az állatkert uhuszülőpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkerti dolgozókat és a látogatókat.

MTI/Bodnár Boglárka

A tavasszal kikelt, mára mintegy másfél kilósra cseperedett fióka egészséges, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal.

Török László elmondta azt is, hogy az uhu, vagy más néven nagy fülesbagoly, a legnagyobb termetű bagolyfajta, Magyarországon fokozottan védett. Hozzátette: a hazánkban költő párok száma évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire. Ebben részt vállal a veszprémi állatkert is minden esztendőben.

MTI/Bodnár Boglárka

A nagy fülesbagoly éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt.

Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választja élőhelyéül - mondta az igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.