66 éves volt

Meghalt Franca Sozzani, az olasz Vogue főszerkesztője

Meghalt 66 éves korában Franca Sozzani, a nemzetközi divatvilág legendás alakja, aki 28 éven át volt olasz Vogue főszerkesztője.

2016.12.23 14:52MTI

Sozzani egy éven át tartó rákbetegség után hunyt el csütörtökön Milánóban, januárban lett volna 67 éves - írta a The Guardian online kiadása.

A legfontosabb olasz divatmagazin, a Vogue élén 1988 óta állt. Az Il Post olasz lap szerint talán nem ismerték annyian a nevét a világon, mint Anna Wintourét, az amerikai Vogue főszerkesztőjét, de Franca Sozzani az olasz divatvilág legmeghatározóbb alakja volt.

Wintour így írt róla weboldalán: "ő volt a legszorgalmasabb ember, akit ismertem, irigylésre méltó, mennyi mindennel volt képes egyszerre foglalkozni".

Marc Jacobs divattervező Instagramján ez olvasható: "hiányozni fog az a hihetetlen sok ötlet és munka, amivel a divat világát gazdagította".

Fotó: Getty

Világhírű fotósokkal - többek között Bruce Weberrel, Paolo Roversivel és Steven Meisellel - dolgozott együtt annak a magazinnak, melynek úttörő látványvilága nem egyszer provokált vitákat: 2008-ban teljesen fekete-fehér számot adott ki, benne kizárólag fekete bőrű modellekkel, ez volt a The Black Issue. Háromszor kellett újranyomni.

Három évvel később plus size számot jelentetett meg. Ő volt az első, aki valóságshow-sztárt tett címlapra, Kim Kardashiant, ezzel két évvel megelőzte az amerikai Vogue-ot.

Sozzani döntései akkor váltottak ki a legtöbb ellenérzést, amikor a divat kereskedelmi természete a testképpel és a nemekről szóló kérdésekkel került összetűzésbe: 2005-ben például olyan fotózást szervezett, melyben plasztikai műtéten átesett modellek szerepeltek, 2014-ben, amikor Olaszországban sok szó esett a párkapcsolati erőszakról, egy fotósorozaton késes férfiak elől menekülő nők szerepeltek.

"A divat valójában nem a ruhákról szól, hanem az életről" - vallotta.

Ugyan a Sozzani-fél Vogue erőteljes volt és hangos, ő maga szolid külsejéről volt ismert, leginkább az ötvenes években divatos bő szoknyákat viselt fehér blúzzal, kis gyémánt fülbevalóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.