Sértegetések, zaklatások

Harry herceg: hagyják békén a barátnőmet!

Példátlanul indulatos közleményben szólította fel Harry herceg kedden a sajtót arra, hogy ne zaklassa legújabb barátnőjét.

2016.11.08 13:56MTI

Harry - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban - sajtótitkára útján tette közzé a felhívást, amely egyben az első hivatalos megerősítése a 32 éves herceg új keletű románcáról hetek óta keringő sajtópletykáknak.

A brit és a világsajtó a múlt hónapban kezdte gyanítani Harry és a Los Angeles-i születésű, 35 éves Meghan Markle színésznő kapcsolatát. Harry és Meghan Markle állítólag Kanadában ismerkedett meg, ahol a herceg a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportviadal, az Invictus Games promóciós rendezvényein vett részt.

Egyes sajtóértesülések szerint Meghan Markle-t már bemutatták Harry bátyjának, Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának és feleségének, Katalin cambridge-i hercegnének is, ami annak a jele lenne, hogy a három éve elvált hercegi barátnőt a brit királyi család is elfogadta.

Harry londoni hivatala, a Kensington-palota azonban kedden súlyosan elmarasztaló felhívást tett közzé arról, hogy Meghan Markle-t a kapcsolat ismertté válása óta milyen kíméletlen módszerekkel kezdte üldözni a sajtó.

Sértegetések és zaklatások célpontjává vált a fiatal színésznő (Fotó: PA)

A közlemény szerint Meghan Markle "sértegetések és zaklatások" célpontjává vált, a róla szóló hírek kommentárjaiból nem hiányoznak a rasszista felhangok sem, egyes közösségi médiafelületeken pedig nyíltan szexista és rasszista támadások érik.

A herceg sajtókapcsolati igazgatója által jegyzett kommüniké szerint éjszakánként jogi csatározásokat kell vívni azért, hogy a másnapi lapokban ne jelenhessenek meg lejárató sztorik. Ráadásul Meghan Markle családja is a zaklatások célpontjává vált: édesanyjának fotósok hadán kell áttörnie ahhoz, hogy egyáltalán bejuthasson otthonába. Újságírók és fotósok már megpróbáltak illegálisan bejutni Meghan Markle házába is, és emiatt gyakran a rendőrséget is ki kell hívni.

A Kensington-palota közleménye szerint az is előfordult, hogy egyes újságok - nyilván sztorik reményében - jelentős kenőpénzt ajánlottak Meghan Markle volt barátjának és szinte minden ismerősét, munkatársát és hozzátartozóját is folyamatosan kérdésekkel bombázzák.

A közlemény szerint Harry herceg most már egyenesen Meghan Markle biztonságáért aggódik és nem tartja helyénvalónak, hogy barátnőjét alig néhány hónappal kapcsolatuk kezdete után máris ilyen viharos sajtóérdeklődés övezi.

A herceg tudja, hogy a sajtókommentátorok véleménye szerint Meghan Markle-nak "ezt az árat meg kell fizetnie", és mindez "része a játszmának", ám e véleménnyel erőteljesen nem ért egyet. Nem játszmáról van ugyanis szó, hanem kettőjük életéről, és Harry ezért azt reméli, hogy a sajtó azon munkatársai, akik "ezt a sztorit hajszolják", megállnak egy pillanatra és elgondolkodnak, mielőtt "nagyobb baj történik" - áll a Londonban kiadott hivatalos keddi közleményben.

Az indulatos nyilatkozat nem véletlen, a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a néhai Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig hisztérikusan üldöző fotóshad nyomasztó emléke. Harry és Vilmos herceg édesanyját, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, végzetes útján is több tucatnyi fotós követte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló Dianáról is közeli felvételeket készítettek.

Az udvar nevében eljáró londoni ügyvédi iroda már évekkel ezelőtt átiratban figyelmeztette az írott és az elektronikus sajtót, hogy vagy önmérsékletet tanúsítanak, vagy bírósági eljárással lesznek kénytelenek szembenézni.

Ehhez jogi támpontot ad a Diana halála után nem sokkal elfogadott zaklatásellenes brit törvény, amely polgári és büntetőjogi eljárást tesz lehetővé a hírességek magánéletének védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.