Gyermekházasság

Kiakadt a világ a két egyiptomi gyerek nászán

Omar 12 éves, menyasszonya, Gharam, pedig 11.

2016.10.23 18:31ma.hu

Míg legnagyobb fia pazar esküvőjét tartották, számos híresség és hatalmas parádé közepette, Nasser Hassan megduplázta a család örömét, és bejelentette Omar fia eljegyzését is.

Ebben talán nem is lenne semmi kivetnivaló, azonban a gyerek mindössze 12 éves, a neki szánt ara pedig 11, és az unokatestvére. Bár az apa azzal védekezett, hogy csak az eljegyzés történt meg, gyermekvédelmisek és női jogi aktivisták világszerte felháborodottak a képek láttán.

Az egyiptomi törvények tiltják a 18 év alatti házasságkötést, de Egyiptomban, főleg vidéken, ez nem zavarja az embereket abban, hogy összeházasítsák gyermekeiket. Az UNICEF szerint az egyiptomi lányok 17 százaléka bőven 18 év alatt megy férjhez.

Ezáltal sajnos a lányok teljesen elszigetelődnek, megfosztják őket az esélyegyenlőségtől, az oktatástól, megfelelő érzelmi érettség kialakulásától. Hiába jelentették fel az apát, a Közel-keleten ez bizony bevett gyakorlat.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.