Érdekesség

Mindenkinek van a világon valahol egy hasonmása

A sztárokat helyettesítő dublőrök abból élnek, hogy nagyon hasonlítanak. Vagy nem. Például a Walking Dead cowboykalapos Carljának dublőre 31 éves - és nő.

2016.08.28 18:14ma.hu

Doppelganger, azaz hasonmás-jelenségnek nevezik azt, ha valaki megszólalásig hasonlít egy másik emberre. Misztikus magyarázatai is vannak, most azonban a hivatásosokról lesz szó.

A filmforgatásokon többféle okból foglalkoztatnak hasonmásokat, dublőrnek vagy dublőznek hívják a sztárokat helyettesítő embereket.

Nem kell feltétlenül a megszólalásig hasonlítaniuk - sőt, megszólalniuk szinte soha nem kell. A kaszkadőrök általában a veszélyes jelenetekben állnak be a szereplők helyére, a fénydublőrök pedig a felvétel előkészítése során helyettesítik a színészt.

A smink, a maszk, a hasonló öltözet, a kamerabeállítások segítségével érik el az illúziót - a lényeg, hogy a filmben ne tűnjön fel, hogy nem az igazi színész látható az adott jelenetben.

A Bored Panda összeszedett néhány érdekes információt a dublőrökről, további hasonmásokat itt találhat.

A karib tenger kalózai - ha Johnny Depp nem ért rá, beugrott a dublőre


Emma Watson és fénydublőrjei a Harry Potter erdős jeleneteiben


Zsákos Frodó és dublőrje - a méretkülönbség a hobbitok aprósága miatt fontos


Egy csapat kaszkadőr a Trónok harcából


Gandalf háromszor - a baloldali a fénydublőr, a jobboldali a trükkfelvételeknél helyettesített


A The Walking Dead vezérkara - illetve helyettesítőik


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.