Sonia Rykiel 86 éves volt

Elhunyt a divatvilág ikonja - Parkinson-kór győzte le

Sonia Rykiel francia divattervezőt, "a kötés királynőjének", a "második Coco Chanelnek" tartották.

2016.08.25 14:18MTI

A 86 éves Sonia Rykiel csütörtök hajnalban hunyt el Párizsban, Parkinson-kór következtében – közölte lánya, Nathalie Rykiel, aki a Sonia Rykiel divatház vezetésében segített anyjának.

Francois Hollande francia államelnök közleményében úttörőnek nevezte a tervezőt, aki lezser öltözékeivel “a mozgás szabadságát adta a nőknek”.

Sonia Rykiel (Fotó: Getty images)

Sonja Rykiel karrierje az 1960-as években kezdődött, először magának kötött kismamaruhát, mert sehol sem talált elég kényelmes darabokat. Első női készruhabutikját 1968-ban nyitotta meg Párizsban.

“A lázadás divatja volt ez” – emlékezett vissza egy interjúban az indulás éveire, amikor első pulóvereinek elkészítéséhez kötni is meg kellett tanulnia. Sonia Rykiel megszabadította a nőket polgári öltözködés merev szabályaitól: kidobta a válltömést, a varrásokat kívülre helyezte és elkészítette az első pamut melegítőket.

Ahogy a vállalkozás növekedni kezdett, férfi és gyermekkollekciókat is piacra dobott, majd kiegészítőket és illatszereket is árulni kezdett. A stílus világában a csíkok jelentették a védjegyét.

1990-ben ötemeletes divatüzletet nyitott a francia fővárosban. A családi vállalkozásból mára nemzetközi márkanév lett, szalonjai országok tucatjaiban várják a vásárlókat. A vörös hajú divattervező számos képzőművészt megihletett: a leghíresebbek közül valók Andy Warhol róla készült portréi, többek között Karl Lagerfeld divattervező, Sara Moon és Helmut Newton fotóművészek örökítették meg arcmását.

Sonia Rykielt a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki, a Művészeti Akadémia tagja volt, könyveket, meséket is írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.