Felvonulás

Így borult virágba Debrecen

Tizenhat virágkocsi, tizennégy magyar és nyolc külföldi művészeti csoport vonult végig Debrecenben, a 47. alkalommal megrendezett virágkarneváli menetben.

2016.08.21 10:49MTI

A debreceni virágkarnevál ötvenéves múltra tekint vissza: az első felvonulást 1966-ban tartották, és bár három alkalommal elmaradt a rendezvény, az elmúlt fél évszázadban a város egyik kulturális védjegye lett. A karneváli menet szombat reggel a debreceniek kerékpáros felvonulásával kezdődött, a részvétel egyetlen feltétele az volt, hogy virággal kellett feldíszíteni a bicikliket.

MTI fotók: Balázs Atila

A virágkocsik hagyományos felvonulását ezúttal is a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, az országalmát és a jogart szimbolizáló kompozíció, majd a Debrecenbe kéne menni című, a város címerét is ábrázoló kocsi nyitotta meg. A debreceni utcákat a Nagyállomástól a Nagytemplom mellett a Nagyerdőig megtöltő hatalmas tömeg tizenhat virágkocsit láthatott a menetben.

Köztük volt a Debreceni Egyetemnek (DE) és a Testnevelési Egyetemnek A sport összeköt című közös virágkocsija, amely a DE egyik innovatív fejlesztésének eredményeként, a karneválok történetében először elektromos meghajtású talpon vonult fel.

Az innováció más kocsikban is tetten érhető volt: az NI Hungary kocsiján lévő Nigel, a sas című kompozíció segítségével a karnevál idején bárki "sasszeművé" válhatott, ugyanis egy QR-kód használatával a sas szemében elhelyezett robotkamerán keresztül követhette nyomon a karneváli eseményeket.

A virágkocsik között művészeti csoportok produkciói szórakoztatták a karneváli közönséget: a tizennégy hazai csoport mellett francia, izraeli, orosz, cseh, dél-koreai, olasz, szenegáli és német zenészek, táncosok, zászlóforgatók léptek fel Debrecenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.