A fogások minőségével nincs gond

Válik a séf - veszélyben a Michelin-csillag

Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.

2016.08.15 16:21MTI
Paul Grover/Telegraph

Steve Drake 2004-ben feleségével, Serinával alapította vendéglőjét a Surrey grófságbeli Ripleyben. A Drake's innovatív konyhájáról és miliőjéről lett híres, egy György-korabeli udvarházban működik, gyönyörű kert veszi körül. Sikerét a világhírű Michelin-kalauz szakértői is elismerték, "kifinomult, határokat feszegető fogásaiért" csillaggal tüntették ki.

A séf és felesége viszont háromévi különélés után nemrég beadta a válókeresetet, a vagyont pedig közös megegyezéssel úgy osztják meg, hogy az étterem a nejé marad, a 43 éves Steve Drake pedig a házaspár másik érdekeltségét, a The Anchor gasztropubot kapja meg, szintén Ripleyben. A vendéglő így viszont alig három hét múlva Michelin-csillagos szakácsa nélkül marad, noha az elismeréssel hivatalosan a felszolgált ételt, nem a séfet jutalmazzák.

"Meglehetősen nehéz, idehúz a szívem és a lelkem. Itt nyertem el a Michelin-csillagot, nehezen mondtam le róla. De rá kellett jönnöm, hogy bár mind a ketten ragaszkodtunk hozzá, a legjobb módja annak, hogy továbblépjek, az, ha lemondok az étteremről" - idézte a The Daily Telegraph brit napilap honlapja a férfit.

Steve Drake egy út menti étteremben kezdett főzni iskolás korában. Később Marco Pierre White, az új brit konyha fenegyereke volt a mestere. A válással járó változásról szólva elmondta, a Michelin-kalauz tisztában van a helyzettel. "Újra ki kell érdemelnem a csillagot, ahogy mindenkinek minden évben". Az, hogy az étterem megtartja-e, októberben, a legújabb kiadvány megjelenésekor derül ki.

A Nagy-Britannia száz legjobbja közé sorolt Drake's jövője a helybélieket is izgalomban tartja és aggodalommal tölti el, az étterem sikere és az iránta való nagy érdeklődés ugyanis más üzleteknek is jót tett. Serina Drake nem tudja, hogy megmarad-e a minősítésük, de hangsúlyozta, hogy az új séf három éve dolgozik náluk, és nagyon is felkészült arra, hogy átvegye a stafétabotot.

Steve Drake távozásának híre azzal a nem várt következménnyel járt, hogy az elkövetkező hetekre már telt ház van az étteremben. "Most, hogy tudják, elmegyek, gondolom mindenki úgy van vele, hogy kipróbálja a konyhát, amíg még én főzök" - vélte a séf.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.