Érdektelen drágakő

Nem kelt el az elmúlt 100 év legnagyobb gyémántja

A 2,5-3 milliárd éves színtelen gyémántot Botswanában találták tavaly novemberben.

2016.07.01 16:29MTI
MTI/EPA

Nem kelt el az elmúlt száz évben talált legnagyobb, drágakőminőségű csiszolatlan gyémánt a nagy érdeklődés övezte szerda esti londoni árverésen, mert senki sem ajánlotta érte a minimálisan elvárt 70 millió dollárt (20 milliárd forint).

A 2,5-3 milliárd éves színtelen gyémántot Botswanában találták tavaly novemberben. Lesedi La Ronának nevezték el, amely a botswanai setswana nyelven azt jelenti: “a mi fényünk”.

Az 1109 karátos, IIa típusú darab, minden idők második legnagyobb drágakőminőségű gyémántja 65 milliméterszer 56 milliméterszer 40 milliméter.

A gyémánt különlegessége, hogy kivételesen áttetsző, ezért a legnagyobb csúcsminőségű gyémánt készülhet belőle, amelyet valaha vágtak és csiszoltak.

A legnagyobb drágakőminőségű – 3106 karátos – gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

A Sotheby’s aukciósház korábban már kiállította New Yorkban a Lesedi La Ronát, amelynek nagy érdeklődés övezte árverését június 29-én tartják Londonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.