Ünnep

Hat év után újranyitott a szegedi Virág cukrászda

Az ünnepi alkalomra 2016 szeletes pirítottdiós-csokoládétortát készített a vendéglátóhelyet üzemeltető Gyuris László mestercukrász a munkatársaival.

2016.06.03 17:06MTI

Hat év után pénteken délután újranyitott a szegedi Virág cukrászda, az ünnepi alkalomra 2016 szeletes pirítottdiós-csokoládétortát készített a vendéglátóhelyet üzemeltető Gyuris László mestercukrász a munkatársaival.

A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a szegediek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve "Virág" cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást.

Az ingatlan több mint húsz éve került magánkézbe, tulajdonosváltásokat követően a cukrászdát működtetető cég pedig 2010-ben tönkrement. Az önkormányzat a felszámolási eljárás során élt az elővételi jogával, és megvásárolta a Virág cukrászda ingatlanát, illetve a Kis Virág bérleti jogát, majd hosszú pereskedés után vehette birtokba az üzlethelyiségeket. Az ingatlanok bérletére pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet Gyuris László mestercukrász nyert meg. A Kis Virág tavaly nyáron nyílt meg, a Virág cukrászdát pedig egyéves munkával az 1920-as évek hangulatában állították helyre, és a korszakot idézik az ott kínált sütemények is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.