Harc

Katalin hercegnő újságírónak állt

Vilmos herceg felesége a The Huffington Post hírportál brit változatának vendégszerkesztőjeként emelte fel hangját a mentális egészségi problémák miatti megbélyegzés ellen.

2016.02.17 17:19MTI
FB Huffington Post

A cambridge-i hercegnő a portál Young Minds Matter című új sorozatának szerdai elindítása alkalmából állított fel ideiglenes szerkesztőséget a Kensington-palotában, hogy a nap folyamán egy sor közismert embert bízzon meg a gyermekek és fiatalok lelki jólétével kapcsolatos blogbejegyzések és cikkek írásával, valamint videók készítésével.

A felkért személyiségek között van Michelle Obama is: ő egy olyan férfi történetét osztotta meg az olvasókkal, akinél mentális problémák jelentkeztek az után, hogy leszerelt a haditengerészettől. Az amerikai first lady blogbejegyzésében elismerően méltatta a hercegnőt, amiért "szenvedélyes szószólója" a mentális egészség ügyének. Michelle Obama azt is hangsúlyozta, hogy a segítségkérést nem a "gyengeség", hanem az "erő jeleként" kellene értelmezni.

Katalin hercegnő nem sokkal azután kezdett foglalkozni a mentális egészségi problémák ügyével, hogy 2011-ben feleségül ment Vilmos herceghez és azóta több fontos jótékonysági szervezet támogatója lett.

A Huffington Post honlapján közzétett írásában a hercegnő elmesélte, hogy "nem egy szívszorító történetet hallott kettétört életekről és olyan pusztító következményekről, amelyek minden érintettre hatással voltak, különösen a gyerekekre". "Megdöbbentő volt újra és újra azzal szembesülni, hogy az emberek függőségének és pusztító döntéseinek hátterében majdnem mindig megoldatlan gyermekkori problémák állnak" - idézte Katalint a BBC News.

A hercegnő szerint nagyon sok gyermeknek - még az öt évnél fiatalabbaknak is - komplex problémákkal kell szembe néznie, miközben akár még nyelvileg sem képes arra, hogy segítséget kérjen. Mint fogalmazott: "az is egyértelművé vált számomra, hogy a mentális egészségi problémák még ma is tabunak számítanak, és sok felnőtt gyakran túlságosan fél segítséget kérni a gondozása alatt álló gyermek számára".

Katalin a mentális problémákkal kapcsolatos stigma felszámolására szólított fel, hangsúlyozva, hogy a gyermekek mentális egészsége "ugyanolyan fontos" mint fizikai jólétük. Elmondta, hogy férjével mindketten arra fogják bátorítani gyermekeiket, a kétéves György herceget és a kilenchónapos Charlotte hercegnőt, hogy beszéljenek az érzéseikről és, ha kell szakértői segítséget is kérnek az esetleges problémák megoldására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.