NFH

Gyermekcipő vásárlását tervezi? Ezekre kell odafigyelnie!

Nagyon fontos, hogy a gyermekek koruknak megfelelően - lábegészségügyi szempontok figyelembevételével - kialakított lábbelit viseljenek, ugyanis a szerzett lábbetegségek általában már gyermekkorban kialakulnak, amelyek a későbbiek folyamán egész tevékenységükre kihatnak.

2016.01.22 20:04ma.hu

A lábbeli öltözetünk fontos kiegészítője, amely megjeleníti a mindenkori divatot, ugyanakkor védi a lábat a külső hatásoktól. Ezen túlmenően a lábbelinek megfelelő kényelmet kell biztosítania és felépítésének, kialakításának olyannak kell lennie, hogy a test tömegének terhelésére ne deformálódjon. A gyermekkorcsoportú lábbeliknél ezen elvárásoknak még inkább érvényesülni kell - írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Azt minden kezdő szülő észleli, hogy a baba lába sok mindenben eltér a felnőttétől, például a hosszához mérten igen széles. Ennek következtében a cipőipar nyolcféle gyermeklábbelit gyárt: bébi-, tipegő-, kisgyermek-, gyermek-, kisfiú-, leányka-, fiú- és leánycipőt. Az első négy korcsoportban az orrformának szélesnek kell lennie, míg a kisfiú és leányka lábbeliknél, az orr-rész kialakításánál bizonyos mértékig figyelembe lehet venni a divatirányzatot, ezért gömbölyű orrformával is készülhetnek. A fiú és leány lábbelik orr-részén teljes mértékben érvényesülhet a divathatás.

A gyermekláb sajátosságai

nfh.hu

A láb bonyolult szerkezete tartja a test tömegét állás és járás közben, ezért a legkisebb rendellenesség vagy sérülés zavart okoz annak működésében.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek koruknak megfelelően – lábegészségügyi szempontok figyelembevételével – kialakított lábbelit viseljenek, ugyanis a szerzett lábbetegségek általában már gyermekkorban kialakulnak, amelyek a későbbiek folyamán egész tevékenységükre kihatnak. Éppen ezért már a kisebb elváltozásoknak is fontos szerepet kell tulajdonítani. A legkisebb problémával is célszerű szakemberhez fordulni, hiszen nagyon sok esetben a megfelelő kialakítású lábbeli használata fontos szerepet tölthet be abban, hogy felnőtt korban egészséges legyen a láb.

A szülők sokszor keresik fel a szakorvost, mondván a gyermek lúdtalpas, mivel a talp boltozatát kitöltő zsírpárnát összetévesztik a boltozat lesüllyedésével. A járni tanuló gyermeknél a hosszanti boltozat hiánya normálisnak tekinthető, hiszen ez majd az izomtónus növekedésével fejlődik ki. A járási igénybevételhez szükséges aktív izommunka elősegíti a boltozat kialakulását, ugyanis a terhelés hatására a túlburjánzott zsírpárna idővel eltűnik. Az egészségesen fejlődő láb esetében a gyermek második évében érezhető e hatás.

A korrekcióról röviden

A kisgyermekeknél gyakran előforduló probléma a lúdtalp és a csámpás láb, amely megfelelő lábbeli használatával korrigálható. A gyermeklábfej korrekciója azért szükséges, mert a lábfej befele dől, ezért a belső bokatájra fokozottabb terhelés esik. A sarok alatti zsírpárna gömbölyded, ezáltal a ránehezedő terhelés nem oszlik el egyenletesen.

A lúdtalp és az egyéb lábdeformitások elkerülése érdekében javasolt rendszeres lábtornával és természetes talajon történő mezítláb járással erősíteni a láb izmait. Az egészséges láb kialakulásában fontos szerepe van továbbá annak, hogy szülőként már az első lábbeli kiválasztásánál körültekintően döntsünk, hiszen a megfelelő cipő kiválasztásával segítünk ellensúlyozni és korrigálni a fejlődésben lévő gyerek lábát.

A korrekciós lábbelik a hosszboltozat magasítása révén támasztják a talpat, és anatómiailag megfelelő helyzetbe hozzák a gyermeklábfejet, így csökkentik a lábfej-rendellenességek kialakulásának veszélyét vagy korrigálják a már kialakult lúdtalpat. A supinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött – legalább 5 mm-rel. Általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ennek következtében korrigálódik a boka és a láb tengelye.

Supinált – kifelé döntött sarokkal készült – gyermekcipőket kizárólag szaküzletekben árusítanak, amelyek modellkialakításukat tekintve biztosítják az egészséges lábfejlődést.

Melyiket válasszuk?

A gyermek lábbelik felsőrész modellkialakítása nagyon változatos lehet, azonban a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy az első négy korcsoportban lehetőség szerint csak szárascipőt, illetve szandál esetében magas kéregrészű terméket válasszunk, amely jól rögzíthető a lábhoz. Tartsuk szem előtt gyermekünk egészséges fejlődését, és amennyiben módunk van rá, vásároljunk jó minőségű terméket. Az olcsóbb lábbelik anyagösszetételüket tekintve többnyire műbőrből, műanyagból készülnek, ezért nem biztosítják a láb szellőzését.

A drágább termékeknél jogos elvárás részünkről, hogy a felsőrész és a bélés anyaga puha, természetes bőrből készüljön. Lábhigiéniai szempontból a természetes anyagok alkalmazása kívánatos, hiszen a természetes bőr nedvszívó, ezáltal engedi szellőzni a lábat, így meggátolja a lábfej izzadását és gombásodását. Amennyiben az anyagösszetételt illetően kétségeink vannak, úgy tájékoztatást nyújt a lábbelin elhelyezett címke, amely jelképekkel vagy szöveges megnevezéssel határozza meg a felhasznált anyagokat.

Néhány jó tanács a vásárláshoz

- Olyan bébi, tipegő, kisgyermek és gyermekkorcsoportú lábbelit válasszunk, amelynek orr-része széles.

- Az előzőek szerinti lábbelik talprésze is – egészen a sarokrészig – a hosszmérethez viszonyítva széles legyen, ugyanis ez biztosítja a láb kényelmes elhelyezkedését.

- Az összeillesztett alkatrészek egyenletes átmenetet biztosítsanak, valamint a varratok eldolgozása megfelelő legyen, hogy viselésnél ne törje fel se a cipő, se a durván eldolgozott varrat a gyermek lábát. A belső felület tapintásával lehet érzékelni e tulajdonságokat.

- A lábbeli hajlékony legyen. A sarokrészt leszorítjuk, az orr-részt pedig felfelé nyomjuk: minél kisebb erő szükséges e meghajlításhoz, annál hajlékonyabb a cipő.

- Az alsórész jól tapadjon a járósíkhoz. E tulajdonságot úgy lehet ellenőrizni, ha sarokrészen egyik kézzel leszorítjuk a lábbelit a járósíkhoz, a másikkal pedig megpróbáljuk elnyomni. Minél nagyobb erő szükséges az elmozdításhoz, annál jobban tapad a talp.

- Ha a talp ültetett (oldalperemes), ez esetben a lábbeli felsőrészének sérülése nem olyan gyorsan következik be, mint rámás kivitel esetén, ugyanis a gyermekek lába igen aktív, ezért a cipőt mindennek nekiütik, így a lábbeli könnyen sérülhet.

- Köztudott, hogy a gyermekláb évente esetenként 2-3 nagyságszámot is változik, ennek ellenére mindig olyan lábbelit válasszunk, amely nem okoz járási kényelmetlenséget. Minden esetben lábpróbával győződjünk meg a cipő és a láb megfelelő illeszkedéséről, illetve a méret megfelelőségről.

- Amennyiben rendellenesség mutatkozik a gyerek lábfején, úgy célszerű korrekciót biztosító supinált cipő viselése, súlyosabb esetekben az egyedileg, méretre készített ortopéd cipők viselése javasolt. Mindig ügyeljünk arra, hogy gyermekünknek legalább két pár cipője legyen, amelyeket váltva tud használni, attól függően, hogy bent vagy kint van rá szükség.

- A vásárláskor kapott nyugtát, bizonylatot őrizzük meg, mert hibás teljesítés esetén szavatossági jogainkat csak ennek birtokában intézhetjük. Megbízható helyen vásároljunk, ugyanis a piaci árusoknál nem mindig tudjuk érvényesíteni szavatossági jogunkat, és érdemben rendezni minőségi kifogásunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.