Jövevény

Cukiságcunami: mindenki elolvad a budapesti lajhárbébitől

Kölyök született a Pálmaházban látható kétujjú lajhároknál. A Banya és Zippo frigyéből származó jövevény nem sokkal karácsony előtt, december 21-én jött a világra, de még most is kell némi szerencse ahhoz, hogy a közönség megláthassa.

2016.01.13 17:48ma.hu
zoobudapest.com

A lajhároknál ugyanis az a szokás, hogy az utódok anyjuk hasán csimpaszkodnak, s ha az anyaállat éppen összegömbölyödve pihen, a kicsiből alig látni valamit. Állatkertünk fotósának azonban már sikerült néhány képet készíteni róla, így honlapunk olvasóinak fényképen már meg tudjuk mutatni. Azt viszont még a gondozóknak sem sikerült kifigyelni, hogy az apróság milyen nemű, éppen ezért eddig még nevet sem kapott - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Banya, az anyaállat már igencsak rutinosnak mondható a gyermeknevelésben, hiszen az elmúlt huszonegy évben, amióta Állatkertünkben lakik, számos kölyköt nevelt fel sikeresen, mi több, mostanra már unokái, sőt, dédunokái is vannak. Ebből is sejthető, hogy a 23. életévét májusban betöltő állat már egyáltalán nem mondható fiatalnak, annál is inkább, mert a vadonban a kétujjú lajhárok ritkán élnek tovább 15-20 évnél. Állatkerti körülmények között persze az ennél hosszabb élettartam sem ritka, s amint Banya példája mutatja, a nőstények még ebben a korban is szaporodóképesek.

A kétujjú lajhár legjellemzőbb tulajdonsága közismerten a lassúság. Német nyelvterületen a lajhárokat eleve "lustaállatnak" (Faultier) hívják. A lassú mozgásnak azonban mégsem a lustasághoz van köze. Egyrészt az állat anyagcseréje sem igazán élénk (ráadásul ezzel összefüggésben a normál testhőmérséklete is viszonylag tág határok, 24 és 33 °C között mozog), így már eleve nem lehetséges a gyors mozgás. Táplálékának energiatartalma is csekély, ráadásul az óvatos előrehaladás a lombok közötti elrejtőzését is segíti, tehát védekező szerepe is van.

A lajhárok szaporodása is viszonylag ráérősen történik. Egyszerre csak egy kölyök szokott születni, a vemhességi idő pedig az ilyen méretű állatokhoz képest meglehetősen hosszú. Általában 44 és 50 hét közötti, vagyis majdnem egy teljes év körül szokott lenni. Igaz, majdnem negyven éve a Prágai Állatkertben egy alig hat hónapon át tartó vemhességet is megfigyeltek. Az ellések között eltelt idő is elég hosszú, átlagosan 26 hónapra tehető. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az ellés, és az akár 6-9 hónapig is elhúzódó utódnevelés annyira igénybe veszi az anyaállat szervezetét, hogy csak ezt követően képes újra fogamzásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.