Tisztelegtek előtte

95 éves a világhírű balerina - így ünnepelték

Táncos karrierje 64 éven át tartott, ez idő alatt 132 produkcióban szerepelt. Koreográfusként is sikeres volt.

2015.12.22 03:30MTI

Gálaesttel tisztelegtek Alicia Alonso előtt Havannában kilencvenötödik születésnapja alkalmából, a vasárnap esti eseményen a világhírű balerina leghíresebb szerepeit adták elő az általa alapított Kubai Nemzeti Balett (BNC) művészei.

A Giselle, A hattyúk tava, a Csipkerózsika, A rosszul őrzött lány és a Carmen című darabokból mutattak be részleteket, ezek voltak a prima ballerina assoluta legismertebb szerepei több évtizedes pályafutása során.

Alicia Alonso 1995-ben vonult vissza, de nem végleg, mert még utána is színpadra állt néhányszor. Minden idők egyik legnagyobb táncosaként tartják számon, neki köszönhető az is, hogy a kubai táncosok világszerte keresettek. Táncos karrierje 64 éven át tartott, ez idő alatt 132 produkcióban szerepelt. Koreográfusként is sikeres volt.

"Nem tudom a koromat, csak azt érzem, hogy élek, élek és élek, és néha még táncolni is van kedvem" - mondta nemrég az EFE spanyol hírügynökségnek a művész, hozzátéve, hogy úgy érzi, a közönség - elsősorban a kubai közönség - szeretete mindig elkíséri, és ez boldoggá teszi az életét.

Alicia Alonso 1920. december 21-én született Havannában, kilencéves kora óta táncol. Mestere és első férje, a 2013-ban elhunyt Fernando Alonso koreográfus nevét viseli. Az 1940-es években vele ment át Kubából az Egyesült Államokba, ahol a New York City Ballet és más neves amerikai társulatok szólistájaként aratott sikert.

Hazájába visszatérve létrehozta a Kubai Nemzeti Balettet és az 1959-es forradalom után a szigetország kultúrájának éppúgy nagykövetévé vált, mint az UNESCO jószolgálati missziójának.

Munkásságának elismeréseként 2015 szeptembere óta az ő nevét viseli a havannai nagyszínház.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.