Biobizarr

Az orsóféreggel fertőzött nők termékenyebbek a többieknél

Egy kutatás végeredménye szerint azok a nők, akik egész életükben az Ascaris lumbricoides nevű parazitával éltek szimbiózisban, az átlagosnál kettővel több gyereket szültek.

2015.11.20 15:58MTI
ascarisblog

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával készült. Az eredmények szerint azok a nők, akik egész életükben orsóféreg-fertőzöttek (Ascaris lumbricoides) voltak, az átlagosnál kettővel több gyereket szültek.

A bolíviai Tsimane (Chimane) törzs asszonyai átlagosan kilenc gyermeket hoznak világra, és a bennszülött népesség nagyjából 70 százaléka parazitaféreggel fertőzött. A bolygó lakosságának egyébként mintegy harmada él ilyesfajta fertőzéssel.

A kilenc éven át tartó tanulmányból az is kiderült, hogy míg az orsóféreg fokozza a nők termékenységet, addig a horogféreg épp ellenkező hatással bír, és a fertőzött nők az átlagosan hárommal kevesebb gyermeket szültek. A szakemberek szerint a horogféreg képes vérszegénységet okozni, ami terméketlenséghez vezethet.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Aaron Blackwell szerint valószínű, hogy az orsóférgesség megváltoztatja a nők immunrendszerét, aminek következtében könnyebben teherbe esnek - olvasható a BBC News honlapján.

A szakember "érdekes lehetőségnek" nevezte a férgek bevonását a termékenységet elősegítő kezelésekbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még rengeteg munka vár a kutatókra addig, amíg bárkinek is ajánlani tudják a módszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.