Küzdelem

Elhunyt az utolsó kínai szexrabszolga

Halála előtt még elégtételt szeretett volna kapni szenvedéseiért.

2015.11.13 18:05MTI

A 89 éves Csang Hszian-tut, az utolsó kínai szexrabszolgát az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő otthonában érte a halál - közölte kampányában segítőtársa, Csang Suang-ping. Mint mondta, utolsó napjaiban is azt remélte, önkéntesek segíteni fogják abban, hogy szenvedéseiért jogi elégtételt kaphasson.

Történészek becslése szerint a második világháború idején körülbelül 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban.

Csang 16 éves volt és alig néhány hónapja házas, amikor a japánok magukkal vitték. A bordélyban, ahová először bevetették, húsz napon át követtek el rajta erőszakot. Krónikus nőgyógyászati betegségekkel és lelki sérülésekkel, de túlélte.

americanhistory.org

A később megbélyegzetté vált kínai nők egyikeként Csang is csatlakozott azokhoz, akik Tokióban perre mentek az egykori megaláztatások miatt. 1995-ben adták be keresetüket bocsánatkérést és kártérítést követelve. 2009-ben a legfelsőbb japán bírói testület ítéletében elismerte ugyan a bűncselekményt, de elutasította a kártérítési igényt.

Csang Suang-ping azt nyilatkozta, hogy az idős nő elhunytával a szexrabszolgák kártérítéséért folytatott kampánya is nagy veszteséget szenvedett. A mellette állók később döntenek arról, hogy folytatják-e küzdelmüket a többi túlélővel és családtagjaikkal együttműködve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.