Gyermekkori jelmezek, estélyi ruhák...

A királynő gardróbját bemutató eddigi legnagyobb tárlat nyílik jövőre

A II. Erzsébet királynő gardróbjának szentelt eddigi legnagyobb kiállítás nyílik meg jövőre Nagy-Britanniában: az uralkodó gyermekkori jelmezeit, díszes estélyi ruháit és hivatalos öltözékeit a királynő jövőre esedékes 90. születésnapja alkalmából tárják a nagyközönség elé.

2015.10.30 22:30MTI

A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonának kezelője, a Royal Collection Trust által szervezett, Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe című kiállítás több mint 150 tételét három helyszínre szétosztva nézhetik meg az érdeklődők.

A Windsor-kastélybeli kiállításon a fiatal Erzsébet hercegnő családi színházi esteken viselt jelmezei, későbbi káprázatos estélyi ruhái és hivatalos öltözékei kerülnek terítékre 2016 szeptemberétől - írja a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Az edinburghi Holyroodhouse-ban a skótminta uralkodói toaletteken való visszaköszönése lesz a fő téma az április 21-én, a királynő 90. születésnapján nyíló tárlaton. A Buckingham-palotába tervezett kiállítás az uralkodó gardróbjának egészébe nyújt betekintést augusztustól.

II. Erzsébet mindig is az élénk színeket részesítette előnyben; egyszer meg is jegyezte, hogy soha nem viselne bézst, mert akkor senki sem ismerné fel. Az utóbbi 13 évben a liverpooli származású Angela Kelly az uralkodó személyi asszisztense és elsőszámú öltöztetője. A királynő klasszikus megjelenésének eléréséhez Kelly régi és új anyagokat, egyebek közt a koronázás előttről való textíliákat is használ.

A fiatal Erzsébetet Norman Hartnell öltöztette: ő volt a felelős az uralkodó koronázási ruhájáért és ő koordinálta a Nemzetközösség országait érintő első, 1953-as körutazását is, amelyre száz új ruhát készítettek a királynőnek. Hartnell után Hardy Amies következett, azoknak a pazar ruháknak a megálmodója, amelyekben a 43. születésnapján készített portrékon látható az uralkodó.

Az 1970-es években Ian Thomas lett a királynő tervezője, aki sifonruhákkal gazdagította a királynő gardróbját. Az ő halála után Maureen Rose, majd John Anderson és üzleti partnere, Karl Ludwig Rehse volt a felelős az uralkodó ruhatárának jelentős részéért.

A királynő mostanáig több mint tízezer, neves tervezők által megálmodott öltözetet viselt hivatalos elfoglaltságai során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.