Szimuláció

Összezártak hat nőt, hogy kibírnák-e a Holdig egymást

Példa nélküli kísérletbe kezdett egy orosz tudóscsoport, választ keresve arra a kérdésre, hogyan viselkedne a világűrben egy kizárólag nőkből álló legénység.

2015.10.29 08:10MTI

Hat űrhajósnőt zártak össze nyolc napra, Hold-utazásnak megfelelő körülmények között.

Illusztráció: sputniknews

"Szeretném azt kívánni, hogy ne legyen konfliktus, de, ahogy mondani szokták, két háziasszony nehezen fér meg egy konyhában" - jelentete ki Igor Usakov, az Orvosbiológiai Intézet (IBMP) igazgatója, amikor elindította a virtuális expedíciót.

Az egyforma vörös kezeslábasba öltözött hat önkéntes ezután átlépett az űrutazások fizikai és lelki hatásainak kutatásairól ismert intézetben berendezett kísérleti helyiségek bejáratául szolgáló "zsilipkapun".

A Holdra és a visszautazást utánzó kísérletben egy orvosnő és egy pszichológusnő is részt vesz. A virtuális utazás során a hat űrhajósnő különböző pszichológiai és biológiai kísérleteket is elvégez.

2015-ben az IBMP hat férfit zárt össze 520 napra, egy Mars-utazást szimulálva.

A kísérlet pszichológiai szempontból rendkívül érdekes - mondta sajtótájékoztatóján Igor Usakov.

"Most első ízben vesz részt ilyen legénység hasonló szimulációs kísérletben. Érdekes lesz látni, hogyan kommunikál egy női legénység" - mondta Szergej Ponomarjov, a kísérlet vezetője.

"Eddig sosem volt kizárólag női legénység a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Úgy gondoljuk, hogy a világűr jövője ugyanúgy férfias, mint nőies, és be kell hoznunk azt az időszakot, amikor sajnálatos módon nem küldtünk elegendő nőt a világűrbe" - tette hozzá.

Oroszország küldte az első nőt a világűrbe 1963-ban, a nők azonban a későbbiekben kisebb részt vállaltak az orosz űrprogram fejlesztésében. Tavaly küldte Moszkva a negyedik női kozmonautát a világűrbe Jelena Szerova személyében. Az űrhajósnő elpanaszolta, hogy a visszatérése után megkérdezték tőle, hogyan mosott hajat az ISS-en, holott a férfi űrhajósoknak nem kellett ilyen kérdésre válaszolniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.