Farkas a hómezőn

Szemtől szemben egy farkassal - de ami ez után történt!

Egy vadállat játékkal és barátkozással is tudja múlatni az időt.

2015.09.26 15:40ma.hu
Fotó: Nick Jans

Nem egy különösebben szívderítő jelző a magányos farkas, különösen olyankor, mikor nem emberre, hanem valóban egy farkasra használjuk. Az alapvetően falkában élő állatfaj egyedei csak ritkán képesek egyedül megmaradni, de úgy tűnik, ha kellő tisztelet alakul ki más fajokkal, minden lehetséges.

Történetünk főhőse Romeo, akit tulajdonképpen nyugodtan lehet az alaszkai Juneau városka lakójának nevezni. 2003-ban a fiatal farkassal Nick Jans természetfotós találkozott először kertje végében. Noha az ordasok territóriuma általában hatalmas, Romeo mégis mindig Nick otthona közelében volt és lassan szinte baráti kapcsolat alakult ki köztük.

Ilyen történetekről azért sokszor lehet hallani, a farkas okos állat, nem ritka, hogy kapcsolatot létesít az emberrel. De Rómeó története más, hiszen egy nap Nick Labradorja, Dakotah kitépte magát gazdája kezéből és odarohant Romeóhoz. A megrémült fotós félelmei ellenére nem tört ki harc a két állat között, egymás elé álltak és bátortalanul szaglászni kezdtek. Ezt a pillanatot örökíti meg az első fotó.

Romeo azóta hírességgé vált a városban, hiszen a Labrador után barátságot kötött a környék többi kutyájával, sőt emberekkel, gyerekekkel is. Jön-megy, amikor csak akar, senki nem fél tőle és ő sem tart senkitől.

Romeo egyik közeli jó barátja, Harry Robinson lett, akit annyira szívébe zárt, hogy a titokban összeszedett játékait is időnként odaviszi a férfihoz. A farkas viselkedésmintákat tanult el a kutyáktól, hiszen ha Harry eldobja Romeo kedvenc labdáját, a farkas ugyanúgy visszahozza, mint bármely betanított eb.

Ez a történet is jól mutatja, hogy igenis lehetséges a fajok békés egymás mellett élése, és ha egy intelligens vadállatnak nem a túlélésért kell harcolnia, van ideje játékkal és barátkozással múlatni az időt.

Fotó: Nick Jans


Fotó: Nick Jans


Fotó: Nick Jans


Fotó: Nick Jans


Fotó: Nick Jans


Fotó: Nick Jans


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.