Magától készíti a pizzát

Tanulásra képes robotszakácsot fejlesztettek

Gordon Ramsay hiába üvöltözne velük, a kis mikrobik biztos nem rohannának ki sírva a konyhából.

2015.08.29 11:00ma.hu
robohow.eu

Érdekes, hogy az ilyesmire fogékony emberek sokkal többet foglalkoznak a zombi apokalipszis gondolatával, mint azzal, hogy mi a teendő akkor, ha a robotok átveszik felettünk az uralmat. Egy Temrinátor-szcenárió bekövetkezésére pedig a tudomány jelen állása szerint sokkal nagyobb esély van, mint arra, hogy szakadt ruhában lövöldözzünk agyakat vadászó élőhalottakra. Talán az emberek úgy vélik, a tudósok és a világ vezetői úgy sem hagynák, hogy a robotok olyan fejlettek legyenek, hogy problémát okozzanak az embereknek. Pedig de!

A robotika legfrissebb fejleménye következtében a szakácsok kezdhetnek aggódni, hiszen a kilenc európai egyetem összefogásával elkészült PR2 robot már az interneten böngészik receptek után kutatva. A gasztrobloggerek meg örülhetnek a megugrott kattintásszámnak.

A RoboHow nevű, az EU által támogatott projekt kutatói úgy döntöttek, nem egy specifikus feladat ellátására terveznek robotot, hanem megtanítják tanulni, és az internet legnépszerűbb oldalait átfésülve elsajátítani új ismereteket. Jelen pillanatban ez a pizza készítésre korlátozódik, ami azért aggódásra késztetheti az olasz szakácsokat.

A videóból jól látszik, ahogy a Raphael nevű robot konyhalányként hordozza az alapanyagokat és az eszközöket miközben Boxy főszakács készíti a tésztát. Igaz a kész terméket egyelőre egy embernek kell a sütőbe helyeznie, de hát ez már csak a végjáték.

Sokan egyébként nem is gondolnák, mennyi munkát végeznek már el robotok az emberek helyett, de a maguktól tanuló robotok már egyre közelebb járnak a mesterséges intelligencia megjelenéséhez. A Turing-tesztet (azaz, hogy kérdéseket feltéve az ember ne tudja eldönteni, hogy robot vagy ember válaszol-e rájuk) még nem sikerült egy masinának sem megugrania, de mindenki maga döntse el mennyire ijesztő az irány amerre a robotika tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.