Addyi

Hónapokig kell szedni a női viagrát

Női libidónövelő pirulát engedélyeztek az USA-ban. A gyógyszer forgalmazását már korábban kétszer is elutasította az FDA a kellemetlen mellékhatásai miatt...

2015.08.21 21:30ma.hu

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA, Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) jóváhagyta egy nők számára kifejlesztett libidónövelő pirula forgalmazását. Az Addyi, a Viagra női változata és a nők szexuális vágyának növelésére szolgál.

Az Addyi név alatt futó flibanszerin gyógyszer forgalmazását már korábban kétszer is elutasította az FDA a kellemetlen mellékhatásai miatt, amely elsősorban alkohollal együttesen lép fel. Az FDA most ismételten arra figyelmeztet, hogy a gyógyszer használata nem veszélytelen. Magas vérnyomás és ájulás is előfordulhat a női fogyasztók esetében.

Ez nem olyan tabletta, amit egy órával a szex előtt kell bevenni” – mondja Leonore Tiefer, pszichológus és szexuálterapeuta, aki a múlt hónapban petíciót indított a gyógyszer engedélyezése ellen. „Hetekig vagy hónapokig kell szedni, hogy a megfelelő hatást érzékelni lehessen.”

freedigitalphotos.net/adam


Nem összehasonlítható a Viagrával

A szexuálterapeuta arra is figyelmeztet, hogy az Addyi ebből a szempontból nem összehasonlítható az 1998 óta piacon lévő férfi változattal, a Viagrával. Ezt a szert ugyanis csak röviddel a szex előtt kell bevenni. Hamar nagyon népszerű is lett a merevedési problémákkal küzdő férfiak körében.

Az Addyi elsődlegesen azoknak a nőknek a kezelésére készült, akiknél az érzelmi stressz okozza a nemi vágy hiányát. Mivel a hasonló problémák kezelésére nincs más alternatíva, az FDA kénytelen volt megadni a szerre vonatkozó engedélyeket. A gyógyszerészek azonban a fogyasztóknak nem tudnak még kellő információkkal szolgálni a veszélyekkel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.