Eddie Murphy ilyennel még nem próbálkozott

Amatőr kislánnyal játszik Eddie Murphy

Olyasmivel próbálkozik Eddie Murphy legújabb vígjátékában, amivel még soha. A Nowhereland című filmben egy hétéves kislány a másik főszereplő, aki Murphy csemetéjét, Oliviát alakítja.

2008.10.11 18:18UIP

A kislány szerepére úgynevezett open castinggal kerestek színésznőpalántát, azaz bárki jelentkezhetett, aki kedvet érzett hozzá. A szerepet végül Yara Shahidi kapta meg, aki természetes bájával üde színfolt a profi színészek között.

Murphy egy leszállóágba érkezett üzletembert alakít, akinek a feje fölött előbb-utóbb összecsapnak a hullámok. Kislánya, Olivia azonban a segítségére siet: elviszi apját az általa kitalált seholországba, ahol a mesebeli lények megoldást találnak a férfi minden problémájára. (Nowhereland - hazai bemutató: 2009. július)

EDDIE MURPHY-t (Norbit / Rasputia / Mr. Wong / forgatókönyvíró / producer) legutóbb a Dreamgirls (Dreamgirls) című musicalben láthattuk a tragikus sorsú R&B énekes, James - Villám-  Early szerepében. A szerepért Arany Glóbusz-díjat és a Broadcast Film Critics díját vehette át, valamint jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra.

Legközelebb a Starship Dave című vígjátékban tűnik fel. Murphy a filmtörténelem legsikeresebb afrikai származású színésze, és a legtöbb bevételt hozó filmek közül ötben szerepelt. Bár még csak negyvenöt éves, egyike azon kevés színészeknek, akik az elmúlt három évtizedben több 100 millió dollár feletti bevételt produkáló filmben is szerepeltek, mint amilyen a Beverly Hills-i zsaru (Beverly Hills Cop; Golden Globe-jelölés) és az Oviapu (Daddy Day Care).

Ezenkívül hangját kölcsönzi minden idők legsikeresebb animációs filmjében, az Oscar-díjas Shrekben (Shrek) és folytatásában, a Shrek 2-ben (Shrek2) Szamárnak. Murphy-t Annie-díjjal, BAFTA- és MTV Movie-jelöléssel tüntették ki a filmben nyújtott alakításáért. 2007-ben a sorozat harmadik részében, a Harmadik Shrekben (Shrek the Third) ugyanebben a szerepeben tűnik fel. Korábbi nagysikerű vígjátékszerepei között találjuk a következő filmeket: 48 óra (48 Hrs.; Golden Globe-jelölés), Szerepcsere (Trading Places; Golden Globe-jelölés), Dr. Dolittle (Dr. Dolittle), Amerikába jöttem (Coming to America). 1989-ben rendezőként is kipróbálta magát a Harlemi éjszakák (Harlem Nights) című vígjátékban, amelyet ő írt és szerepelt is benne.

További jelentősebb filmjei: Bölcsek kövére (The Nutty Professor; Golden Globe-jelölés), Bölcsek kövére 2 - A Klump család (Nutty Professor II: The Klumps), Dr. Dolittle, Dr. Dolittle 2, Elvarázsolt kastély (The Haunted Mansion), Életfogytig (Life), Fergeteges forgatás (Bowfinger), Mulan (Mulan).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.