Rekord

A világon legfiatalabbként kerülte meg a Földet kerékpáron egy brit tinédzser

Csaknem héthónapos útja alatt a 19 éves fiatalnak volt, hogy majmok elől kellett menekülnie, Albániában kóbor kutyák üldözték, Ausztráliában pedig egy emu futott mellette.

2015.08.10 16:39MTI
Facebook Tom Davies - Útközben

A világ minden bizonnyal legfiatalabb kerékpárosaként kerülte meg a Földet egy brit tinédzser, aki csaknem 60 ezer fontot (26,5 millió forintot) gyűjtött össze jótékony célokra.

Tom Davies vasárnap ért célba London déli részében, családtagok, barátok és blogjának olvasói köszöntötték. Csaknem héthónapos útja alatt a 19 éves fiatalnak volt, hogy majmok elől kellett menekülnie, Albániában kóbor kutyák üldözték, Ausztráliában pedig egy emu futott mellette. Évekig tartó előkészületek után naponta jó 160 kilométert tekert hóban, sárban, esőben, szélben, napsütésben.

A fiatalember négy kontinens 17 országában mintegy 29 ezer kilométert tett meg. Útjának első szakasza Isztambulban ért véget, a második Mumbai és Kolkata, a harmadik Mandalay és Ho Shi Minh-város, a negyedik Bangkok és Szingapúr, az ötödik Perth és Brisbane, a hatodik Új-Zélandon Dunedin és Auckland, a hetedik San Francisco és Boston, a nyolcadik és egyben utolsó pedig Lisszabon és London között vezetett. Az útvonal tervezésekor a politikai helyzetet, szülei aggodalmait és az esetleges vízumproblémákat mérlegelte.

Az általa összegyűjtött több mint 58 ezer font egy részét hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére, egy részét a prosztatarák elleni harcra, egy részét pedig a recesszív disztrófiás epidermolízis bullóza (RDEB) nevű betegség kutatására és a kór egy 13 éves áldozatának támogatására fordítják. A "lepkebetegség" a beteg bőrét olyan sérülékennyé teszi, mint a pillangó szárnya, ezért a legkisebb traumára is felhólyagosodik, kisebesedik. Gyógymódja nincs, gyakran halálos kimenetelű. "Nekem csak hét nehéz hónapom volt, neki viszont az egész élete nehéz" - mondta Sohana Collinsról.

Arra a kérdésre, hogy mennyire fáradt el, Tom Davies azt válaszolta, néhány napig biztosan nem ül biciklire. A fiú hamarosan megkezdi tanulmányait a Loughboroughi Egyetemen, ahol anyagtervezést fog tanulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.