Cukik

Watusi marhák születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A szarvasmarhák "királyának" tartott watusi marhák (Bos taurus watusi) születettek a Nyíregyházi Állatparkban.

2015.08.08 20:30MTI
Nyíregyházi Állatpark

A három bikával tízre nőtt a különleges állatok állománya az állatparkban - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő pénteken az MTI-vel.

A faj utódai nagyon kis testsúllyal, 13-24 kilogrammal születnek, ami garantálja a könnyű ellést az anya számára, születése után viszont nagyon gyorsan erősödik és növekszik a borjú.

Az impozáns megjelenésű, hosszú szarvú állatokat a szarvasmarhák királyának tartják. Leginkább Közép-Afrika országaiban tenyésztik, már az ókori egyiptomi falfestményeken is megjelennek. A watusi nevű törzs szent állatként tiszteli, de egész Afrikában szívesen tartják, mert jól alkalmazkodtak az extrém időjárási viszonyokhoz, vízigényük kevés és a gyenge takarmánnyal is beérik.

A vörösesbarna szőrű állatok testtömege általában 430-540 kilogramm, a bikák akár 540-730 kilogrammosak is lehetnek. Legfeltűnőbb sajátossága a védekezésre használt szarvaik, melynek hegye között akár 2,4 méteres távolság is lehet. A szarvak nemcsak látványosak, hanem hasznosak, mivel az abban keringő ereknek a hőszabályozásban van szerepe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.