Királyi trón

II. Erzsébet történelmet ír, de nem akar belőle felhajtást

Az angol királynő nem készül ünneplésre szeptemberben, amikor történelmet írva ő lesz a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó.

2015.08.04 15:41MTI
Facebook British Monarchy

Szeptember 9-én lesz 23 226 napja, hogy 1952-ben II. Erzsébet került Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának trónjára. A 89 éves uralkodó ezzel beállítja üknagyanyja, Viktória királynő rekordját, és mivel kiváló egészségnek örvend, vélhetően túl is szárnyalja majd. Viktória 1837 és 1901 között állt a szigetország élén.

A jeles napról II. Erzsébet azonban nem akar megemlékezni - írták kedden a The Daily Telegraph és a The Times című brit napilapok. A 89 éves királynő ehelyett hivatalos programon vesz részt: az általa hőn szeretett Skóciába utazik, ahol az utóbbi évtizedek legnagyobb brit vasúti fejlesztését adja át. Vonatra is száll, az Edinburgh és Tweedbank közötti mintegy 30 mérföldes utat teszi meg férjével, Fülöp herceggel.

A skóciai látogatást és a vasútvonal felavatását sokan mégis jelképesnek tartják: egyfelől azért, mert Viktória volt az első brit uralkodó, aki vonaton utazott, másfelől pedig azért, mert II. Erzsébettel tart majd Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is. Skóciában tavaly szeptemberben népszavazást tartottak a függetlenné válásról, amelyet végül - a hírek szerint a királynő nagy megkönnyebbülésére - elvetettek a skótok.

II. Erzsébet egyébiránt az államfője a brit Nemzetközösség 54 tagállama közül tizenötnek az Egyesült Királyság mellett. Ezek között van Kanada és Ausztrália is.

A királynő legidősebb fia, az idén 67 esztendős Károly trónörökös már most abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében: 2011. április 20-án döntötte meg a trónra várás rekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.