Sertésfejek

Mecsetgyalázás miatt vádat emeltek egy varsói nő ellen

Vallási érzelmek megsértésével vádolt meg a varsói ügyészség egy lengyel asszonyt, aki sertésfejeket szórt szét a nemrégen megnyílt fővárosi mecsetben

2015.07.17 16:06MTI

A 29 éves nőt szerdán vette őrizetbe a rendőrség, mivel a múlt szombaton az Ochota varsói negyedben felépült mecsetben és előtte a bejáratánál disznófejeket szórt szét.

A csütörtöki kihallgatás során a gyanúsított bevallotta tettét. Ezután emeltek vádat ellene a vallási érzelmek megsértése címén. A vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A vádlott mecsetgyalázást követett el, mivel a Korán tisztátalan állatnak tartja a sertést.

A nő a lengyel Radio ZET szerint korábban levelet írt az egyik kereskedelmi televízió szerkesztőségének, melyben arra hivatkozik, hogy egy muzulmán vallású fiatalember elutasította érzelmeit. A tettét ezért „a szerelmi csalódás művészi kifejezésének” nevezte.

A varsói muzulmán közösség „a faragatlanság és az intolerancia” megnyilvánulásának minősítette a történteket.

A varsói Ochota negyedben felépült, július elején megnyitott mecset és a mellette működő kulturális központ a második ilyen jellegű létesítmény a lengyel fővárosban. Az elsőt 1993-ban, Wilanów negyedben nyitották meg egy erre a célra átépített régi villában.

Az újabb mecsetet a két legnagyobb lengyelországi muzulmán egyesület egyike, a Muzulmán Liga (LM) építtette. Az LM tagjai mindenekelőtt a közel-keleti országokból betelepültek, valamint a muzulmán hitre áttért lengyelek.

A mecsetet 2010-ben kezdték el építeni és eredetileg a 2012-re tervezték a megnyitását, de az késedelmet szenvedett a helyi lakosok tiltakozásai miatt. 2014-ben az épülő mecsetre ismeretlen személyek lőfegyverből több lövést adtak le. Lengyelországban jelenleg összesen 6 működő mecset található, többek között a balti-tengeri Gdanskban, valamint a nyugat-lengyelországi Poznanban

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.