Idős kor

Nyugdíjba mehet a nagyi, ha unokázni fog

A nők 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak, és szabad óráikat például unokáikkal tölthetik.

2015.07.10 11:08ma.hu

A kormány szándékai szerint ez is a családtámogatási intézkedések része, eddig 140 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A gyermekek nyári elhelyezése egyébként égető probléma, több mint egymillió gyermeknek van szüksége valamilyen felügyeletre ebben az időszakban. A nők többsége örül, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehet – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a műsorban elmondta: amikor 2010-ben a kormányzat kezdeményezte, hogy a nők 40 év munkaviszony után el tudjanak menni nyugdíjba, azt az alapelvet vették figyelembe, hogy a nők többes terhelését érdemes így kompenzálni. "Úgy gondoltuk, ez nyeremény a család és az unokák, valamint a dédszülők szempontjából is" – érvelt.

Az intézkedés népszerű, célba ért, beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangoztatta a helyettes államtitkár, aki szerint a „nagymamanyugdíj” a generációk közötti együttműködés szempontjából is fontos. Felhívta rá a figyelmet, hogy tavaly 3,2 százalékkal emelkedett a születésszám. Ebben nyilván közrejátszott, hogy a szülők számíthatnak a nagyszülőkre – emelte ki. Megemlítette: a Ratkó-unokák kezdenek kiöregedni abból a korszakból, amikor még gyereket vállalhatnak, ezt is kompenzálni kellene valahogy.

Arra a kérdésre, hogy a férfiak miért nem kapják meg az említett lehetőséget, azt válaszolta: egyrészt a férfiakon nincs többes terhelés, másrészt olyan még soha nem volt Magyarországon, hogy a férfiak 60 éves kor előtt nyugdíjba mehettek volna, ennek a költségvetési hatása is számottevő lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.