Programajánló

Gyors- és gépíró világbajnokság lesz Budapesten

Budapest ad otthont a Gyors- és Gépíró Világbajnokságnak július 17. és 26. között; a megmérettetésen, több mint 500 versenyző vesz részt.

2015.07.06 01:30MTI

A versenyzők a gép- és gyorsírás mellett szövegszerkesztés és jegyzőkönyvezetés kategóriában is összemérik képességeiket - közölte Jakabné Zubály Anna, a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában

Mint elmondta, nemzetközi versenyeket 1887 óta tartanak ezen a téren, és már három magyar világbajnokot is avattak.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már 1840-ben sor került az első gyorsíróversenyre, és a diktáló maga Kossuth Lajos volt.

Az első nemzetközi bajnokságot 1913-ban rendezték Budapesten, Az önálló magyar gyorsírást 1928-ban vezették be. Addig ugyanis csak német gyorsíró rendszert használtak - mondta az elnök asszony.

Jászai Lídia versenyző a szabályokat ismertetve közölte, hogy minden gépíró anyanyelvi szöveget kap, és az győz, aki fél óra alatt a legtöbb karaktert üti le hiba nélkül.

A világbajnokság magyar résztvevőit a magyar bajnokságon válogatják ki - mondta a versenyző.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.