Ne kamuzzanak

Börtön jár érte, ha vakvezetőnek hazudja kutyáját

Megelégelték a floridai törvényhozók, hogy az állattartók egy része vakvezető kutyáknak álcázza ebét, hogy azt minél több helyre magával vihesse. Ha különlegesen képzett segítőállatnak mondja valaki a kutyáját, ezentúl a börtönt kockáztatja.

2015.07.02 21:12MTI
Ez az állat valóban vakvezető - Kovács Lívia és Cody nevű vakvezető kutyája sétál a XIV. kerületben a vakok iskolája közelében, ahol pszichológusként dolgozik. MTI-fotó: Mohai Balá

Börtönre és közmunkára ítélhetik ezentúl Floridában azokat, akik speciálisan képzett segítőállatnak hazudják házi kedvencüket, hogy éttermekbe, repülőgépekre és egyéb helyekre is magukkal vihessék őket.

"Szeretem a macskám, de nem viszem magammal mindenhova" - mondta a szerdán hatályba lépett törvény beterjesztője, Jimmy Smith republikánus képviselő.
Smith szerint az állattartók egy része megsérti a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvényt azáltal, hogy vakvezető kutyáknak szánt hámmal vagy jelzéssel látja el kedvencét és olyan helyekre is magával viszi, ahová egyébként tilos lenne állatot vinni.

Az állattulajdonosok könnyedén hozzájuthatnak ilyen hámokhoz és a szükséges regisztrációs iratokhoz - még akkor is, ha kedvencük nem kapott képzést -, mindössze azáltal, hogy 75 dollárt fizetnek az egyébként törvényesen működő kiképzőintézményeknek.

"Azzal, hogy valaki segítőállatnak hazudja házi kedvencét, azoknak árt, akiknek valóban szükségük van ilyesfajta segítségre" - húzta alá Smith.

A képviselő szerint a hatvannapos börtönbüntetés mellett a törvénysértőkre harminc órányi közmunka is kiszabható olyan szervezeteknél, amelyek fogyatékossággal élő emberek segítésével foglalkoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.