Magyarország Cukormentes Tortája

Cukor nélkül szálltak versenybe a torták, hárman maradtak

Körtés, sárgabarackos és dió-csipkebogyó ízű tortakreáció jutott be a Magyarország Cukormentes Tortája verseny júliusi döntőjébe.

2015.06.30 18:52MTI

A verseny első zsűrizésén, a lajosmizsei Cukrászjuniálison az erdei gyümölcsök, a barack és a málna volt a sláger, de néhány extrém megoldás is felkeltette a zsűri figyelmét - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A tortákat komoly szempontok alapján, anonim módon pontozta a zsűri. Fontos volt az összetétel, az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom, a magyaros ízvilág és az innovativitás is.

A győztest július közepéig kiválasztják, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezután az ország számos cukrászdája árusítja majd. Immár negyedszer nevezhettek a cukrászok, sőt idén már a nem ipartestületi tagok is, a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortáikkal.

A versennyel az alapítvány az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kezdeményezés egyik életre hívójára, Pataki János cukrászmesterre emlékezik.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben azzal a céllal indította el, hogy a cukrászok új, izgalmas recepteket alkossanak egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben fel is hívják az ország figyelmét az egészségesebb táplálkozásra.

Az első évben Zila László cukrászmester nyert az almatorta egressel kreációval, majd két egymást követő évben Nándori László tortái bizonyultak a legjobbnak: 2013-ben a ribizlihabos-almás réteges, 2014-ben pedig a csokis kaland volt a verseny győztese.

A cukrászmester a két sikeres év után most az idei győztes kiválasztásában segédkezik. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny mellett idén is meghirdette az alapítvány a háziversenyt, amelyen a legfinomabb és a legegészségesebb, otthon készült tortát díjazzák.

A hobbicukrászok számára a kihívás ugyanaz: fehér liszt és hozzáadott cukor nélküli, kalória- és szénhidrátszegény torta készítése, amely egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.