Tama

Életében állomásfőnök, halálában istennő volt egy japán macska

Tama, az egykori kóbor macska 2007-től lett a Kisi nevű vasúti megállóhely kabalafigurája, jelenléte tömegeket vonzott az egyébként csőd szélén álló állomásra.

2015.06.29 11:04MTI
Wikipedia/Fire upload Bot (magnus Manske)

Istenséggé felmagasztalva vettek végső búcsút vasárnap Japánban egy vidéki vasútállomáson Tamától, a 16 évesen elhunyt tarka macskától, amely a megálló tiszteletbeli állomásfőnökeként világhírre tett szert és turistákat nagy számban vonzva fellendítette a térség gazdasági életét.

Az egykori kóbor macskát 2007-ben nevezték ki szimbolikusan a nyugati Vakajama kormányzóságban fekvő Kisi vasúti megállóhely "állomásfőnökévé", eredetileg tulajdonképpen csak azért, hogy a kóbor állat valamilyen címen az állomáson maradhasson.

Az állomásfőnöki formaruhába öltöztetett, az utasokat a pénztárnál üdvözlő macska azonban hamar híres lett és tömegesen vonzani kezdte a turistákat.

Mint a Wakayama Electric Railway regionális vasúttársaság elnöke, Kodzsima Micunobu a vasárnapi gyászszertartáson elmondta, Tama jelenléte 1,1 milliárd jenre (2,5 milliárd forintra) becsülhető értékben lendítette fel a térség gazdaságát és pangó vasúti forgalmát.

A macska "hivatalba lépése" előtt a kisigavai vasútvonal a csőd szélén állt, a kevés utas miatt Kisi állomáson már nem is dolgozott személyzet. A macska által megmentett vasútvonal fennmaradása ráadásul reményt ad a túlélésre más halódó vasúti szárnyvonalaknak is - mondta Kodzsima.

Az érdemeire tekintettel időközben "szuperállomásfőnökké" és a vasúttársaság tiszteletbeli elnökévé előléptetett macska június 22-én, egy állatkórházban halt meg szívelégtelenségben, az ember esetében mintegy 80 évesnek megfelelő életkorban.

A sintóista szertartáson a macskát posztumusz "örök tiszteletbeli állomásfőnök" címmel ruházták fel, a cégelnök pedig bejelentette, hogy az állat maradványait a jövő hónapban egy ereklyetartóban helyezik el egy közeli macskaszentélyben. A sintó vallásban sokféle istennek van hely, köztük állatistenségeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.