A híres Shabani nagyon csini

Buknak a japán lányok az állatkert gorillájára

Shabani, a gorilla a japán Nagoya város állatkertjének macsója. Különösen a hölgyek látogatják tömegesen az állatkertet, hogy legalább egy pillantást vethessenek az izmos majomra, melynek egyébként egyre nagyobb a rajongótábora a közösségi oldalakon.

2015.06.27 17:28ma.hu

A fiatal japán hölgyek a Twitteren is kifejezik a gorillahím iránti érzelmeiket. Ezen „ikemen”-nek hívják, ami japánul a jóképű férfit jelent. A majomról feltöltött fotókhoz ilyen és ehhez hasonló kommenteket írnak: „Ma voltam a Higashiyama Állatkertben. A kis Shabani nagyon szemrevaló” vagy „A híres Shabani nagyon csábos.”

Allan Schmidt, aki Sydneyben éveken át Shabani gondozója volt, nem lepődik meg. „Shabani szeret a középpontban lenni és a japánok eléggé extrémek sok mindenben. Imádják a különböző divatos ideig-óráig tartó őrületeket.”

A macsóság mintapéldánya

Martin Horan Twitter user @MartinHoran1

Jan van Hooff az utrechti egyetem viselkedésbiológia tanszékének professzor emeritusa tudja, hogy a nők miért vonzódnak a gorillákhoz. „Egy ilyen gorilla színtiszta izomtömeg, a tipikus macsó mintapéldánya.” Még a sztoikus, egykedvű viselkedése is hozzátesz ehhez. „A gorillákról nem mondható el, hogy hevesek, izgágák lennének, mint mondjuk a csimpánzok.”

Szerinte sosem végeztek olyan tudományos kutatást, ami a nők és a gorillák közötti kapcsolatot vizsgálta volna, de a majmok humanizálása (antropomorfizáció) viszont ismert jelenség. „Ha van könnyen emberi tulajdonságokkal felruházható állat, akkor az a majom.” Ennek a fordítottja is megtörténik Van Hooff szerint. „Meggyőződésem, hogy a gorillák minket gorillizálnak”, azaz gorilla tulajdonságokat fedeznek fel bennünk.

Az, hogy a japán nők miért alélnak el Shabanitól, Van Hooff szerint elsősorban a közösségi média miatti figyelem a felelős. „Egy kicsit fel lett hype-olva. Ezeknek a nőknek élőben is látniuk kellene a gorillát.”

Kötéltáncos mutatvány

A gorilla egyébként Hollandiában született és 2007-ben áttelepült az ausztrál Taronga Zoo-ba, Sydney-be, ezután pedig egy tenyésztési program miatt a japán Higashiyama Zoo-ba. Nem sokkal a költözés után nagy figyelmet kapott a kötéltáncának köszönhetően.

Bokito

Hollandiában is volt egy olyan gorilla, amely sokak vágyálmává vált. 2007. május 18-án a rotterdami Blijdorp állatkertben Bokito magával vonszolt egy látogatót, aki ennek következtében súlyosan megsérült. A nő heti négy alkalommal is meglátogatta előtte és gyakori szemkontaktust létesített a majommal.

A nő többszörös töréseket szenvedett, szilánkosra tört a keze és több mint száz harapást szerzett az egész testén a támadás során. Az eset után a következőt mondta a kórházban: „Ő a kedvencem és az is marad. Amióta a Blijdorpban van, folyamatos kapcsolatban vagyok vele. Ha ráteszem a kezem az üvegre, akkor ő is ezt csinálja. Ha rámosolygok, akkor visszamosolyog.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.