Kánikula

A rövidnadrág-viselés jogáért küzdenek az izraeli középiskolás lányok

A májustól októberig tartó 30 fok körüli hőségben fiú osztálytársaikhoz hasonlóan ők is rövidnadrágban akarnak iskolába járni, azonban ezt a legtöbb nem vallásos középiskola szabályzata is tiltja, ezért a lányok országszerte tiltakozó akciókba kezdtek egyenlőséget követelve maguknak.

2015.06.02 13:45MTI

Egy diák a Háárec című izraeli újságnak elmondta, iskolájában azzal indokolták a sort tilalmát, hogy "az elvonja a tanárok figyelmét, és zavarja őket a koncentrálásban".

Egy Tel-Aviv melletti iskolában a rövidnadrágos lányokat nem akarták beengedni egy fontos felmérő megírására, de a fiú tanulók melléjük álltak, így végül egyórás késéssel megkezdték a dolgozatírást.

A kamaszok elsősorban a közösségi médiában folytatják a nemi megkülönböztetés elleni harcukat. A tiltakozó fényképeken az izraeli lányok olyan feliratokkal láthatók, mint a "ne bennünket tanítsatok öltözködni, hanem őket uralkodni magukon". Akciójukhoz számos kép tanúsága szerint fiúk is csatlakoztak.

Ennek ellenére több iskolából hazaküldték a szabályokat megsértő bakfisokat, akik válaszul az interneten szervezkedve elhatározták, hogy öltözködési szabadságot és nemi egyenlőséget követelve június 16-án az egész országból a parlament elé vonulnak tüntetni.

Több tucat diák levelet írt Naftali Bennet oktatási miniszternek, és azonnali beavatkozást sürgettek a nemi egyenlőség biztosítására az öltözködési szabályokban. "Kitiltanak minket az órákról, sőt hazaküldenek az iskolából azzal az indokkal, hogy eltereljük a fiúk figyelmét. Miniszter úr, ez itt nem Irán!" - írják a tiltakozás Facebook-oldalára feltett levélben, amelyre egyelőre nem kaptak választ.

Az izraeli iskolaigazgatók szövetsége ugyanakkor határozatot hozott, amit az ügy horderejére való tekintettel az esti tévéhíradó is bejelentett. A dokumentum szerint minden iskola maga dönthet a nadrághosszról, de annak azonosnak kell lennie a fiúk és a lányok esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.