Örzse a trónon

62 éve koronázták meg az angol királynőt - korai 3D-s videóval!

1953. június 2-án került sor az első királyi koronázásra, amit a tévé élőben közvetített.

2015.06.02 06:30ma.hu
Shutterstock fotó - Featureflash

A jelenlegi brit uralkodó édesapja VI. György király 1952 február 6-án hunyt el, Erzsébet azóta vezeti országát, mint uralkodó. Mivel a hagyomány szerint a gyász időszakában nem illő megkoronázni az új királyt/királynőt, ezért a koronázási bizottság több mint egy évvel későbbi dátumot jelölt ki a ceremóniára.
Maga a koronázás szintén a hagyományok szerint zajlott, de nagy újdonságot jelentett, hogy a televízió is közvetítette az egynapos eseményt. Ezzel nem csak az első közvetített hivatalos trónra lépéssé, de egyben az első olyan nagy horderejű nemzetközi eseménnyé avanzsált, amit azok is figyelemmel követhettek, akik nem voltak a helyszínen.

Érdekes módon Sir Winston Churchill miniszterelnök - a kabinet több tagjával egyetértésben - ellenezte a tévéközvetítés, de Erzsébet hajthatatlan volt.

A ceremóniát Londonban közel hárommillió ember tekintette meg, de a tévéképernyők előtt ennél jóval többen látták, ahogy a királynő fejére teszik a koronát a Westminster apátságban, ahol 750 kommentátor 39 nyelven közvetítette az eseményt.

További érdekesség, hogy az eseményről színes felvétel is készül valamint egy korai 3D technológiát is teszteltek a koronázás alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.