Játszmázunk

Nem tudjuk elengedni egymást - egyre többször lesz perfüggőség a válásból

Így történhet meg az, hogy akár tíz évig is húzódhatnak az ilyen ügyek. A pszichológus szerint sokakban nem is tudatosul a függőség, ilyenkor pedig egyszerűbb lenne az újrakezdés, mint a folyamatos "játszma".

2015.05.26 05:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Egyre többször lesz perfüggőség a válásból: sokszor nem tudják elengedni egymást a válófélben lévő párok, ezért inkább elhúzzák a jogi eljárást - mondta el Szöőr Anna jogász-pszichológus az M1 aktuális csatornán hétfőn este.

Mint elhangzott, így történhet meg az, hogy akár tíz évig is húzódhatnak az ilyen ügyek. A pszichológus szerint sokakban nem is tudatosul a függőség, ilyenkor pedig egyszerűbb lenne az újrakezdés, mint a folyamatos "játszma".

Szöőr Anna elmondta: a perfüggőség - amellyel a válásokkal kapcsolatban foglalkozik - azt jelenti, hogy a párok bár elhatározzák, hogy elválnak, mégsem tudnak elszakadni, és ezért keresnek egy színpadot maguknak, leginkább a bíróság színpadát.

"A jog, a vagyon és leginkább a gyermek a játszma eszköze. Senki nem törődik azzal, hogy mi lesz a gyermek lelkivilágával, eszközként használják fel" - tette hozzá.

Mint mondta, a magyar igazságszolgáltatás feladata az lenne, hogy inkább a mediációra beszéljék rá a feleket a perek helyett. A mediáció nem kibékülést jelent, hanem azt, hogy esetleg békességben meg tudnak válni egymástól - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.