Új készülék

Időben felismerhető lesz a magzati rendellenesség

A Fetaphon CTG magyar mérnökök találmánya, az orvostechnikai eszközt a kismamák a terhesség 28. hetétől használhatják otthon: a készülék a magzati szívhangot regisztrálja és jelzi az oxigénhiányos állapotot.

2015.03.20 18:51MTI
freedigitalphotos.net/scottchan

A magzati rendellenesség időbeni felismerését segítő készüléket mutattak be pénteken a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben.

A Fetaphon CTG magyar mérnökök találmánya, az orvostechnikai eszközt a kismamák a terhesség 28. hetétől használhatják otthon: a készülék a magzati szívhangot regisztrálja és jelzi az oxigénhiányos állapotot. Lampé Zsolt főigazgató elmondta: a készülék használatát népszerűsítő Magzat hangja program célja, hogy a terhesség kezdetétől a születésig végig kísérjék a várandósságot.

Széles Diána, Debrecen egészségügyért felelős alpolgármestere kiemelte: a megyeszékhely minden olyan kezdeményezést fontosnak tart, amely az egészségi állapot javítását szolgálja. Példaként említette, hogy évente kétmilliárd forintot fordítanak szociális kiadásokra, de jelentős az egészségügyi alapellátásokhoz való hozzájárulás is. Mindezeken túl a tömegközlekedésben bevezették a kismamabérletet, valamint a város működteti az anyatejbegyűjtő állomást is.

Takács István, a Magzat hangja program kezdeményezője, szervezője azt emelte ki, hogy a legfontosabb cél a magzati rendellenesség időbeni felismerése, az anya és a kezelőorvos "értesítése" a veszély elhárítása érdekében. Elmondta, hogy 2007 és 2012 között Magyarországon 541 826 élve szülés volt, és ugyanebben az időszakban 2533 magzat halt el az anyaméhen belül. A készüléket eddig 1600 kismama vette igénybe a várandóság 32. hetétől, és magzati halálozás náluk nem következett be. Öt esetben ez a monitorozás mentette meg a magzatot, két esetben pedig az anya életét is - tette hozzá.

Török Miklós, a program szakmai vezetője közölte: napjainkban nem a koraszülés, hanem a méhen belüli elhalálozás jelenti a legnagyobb problémát, ezért is nagy jelentőségű a táskarádiónyi méretű készülék, amely otthon, kényelmes körülmények között használható, nincs biológiai hatása sem a magzatra, sem az anyára. A kismamák naponta több mérést is végezhetnek, amelyeket az orvosközpont munkatársai rövid időn belül sms-ben kiértékelnek. Ha az eredmény közvetlen magzati veszélyt mutat vagy szülőszobai beavatkozást igényel, az orvosközponttól azonnal telefonos tájékoztatást és eligazítást kapnak a kismamák. Az otthoni szívhangellenőrzés ugyanakkor nem helyettesíti a terhesgondozást - hangsúlyozta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.