Útmutató

Itt a tavasz, jöhet az új munka!

A decemberi pangás után a munkaerőpiac is új életre kelt az év elején, majdnem másfélszer annyi új pozíciót hirdettek meg a cégek, mint tavaly év végén. Erre kell figyelni az egyik legfontosabb lépésnél, az önéletrajzunk összeállításánál!

2015.02.28 02:30ma.hu

A tavasz, mindig valami új kezdete, amivel kisöpörhetjük a korábbi rossz szellemeket a szekrényből. Mentálisan nincs jobb időszak ennél arra, hogy változtassunk azon, ami nem megfelelő az életünkben. Néha elegendő néhány kisebb lépés, mint egy új frizura, néhány új ruha, vagy az edzés beiktatása a napirendünkbe, néha azonban nagyobb változásokra van szükség. A pszichológusok véleménye szerint, 5-7 évente fontolóra kell venni a munkahelyváltást, hogy semmiképpen ne fásuljunk bele abba, amit csinálunk. Az év első szakasza azért is tökéletes időpont erre, mert a legtöbb cég ilyenkor nyitja meg az új pozícióit.

Sámson Dorottya, a Profession.hu szakértője szerint, ha belevágunk, tudnunk kell, hogy a munkakeresés felér egy főállású foglalkozással. Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, milyen egy jó önéletrajz. E-nélkül nem valószínű, hogy eljutunk egy személyes beszélgetésig. Sok helyen olvashatunk arról, hogyan kell a jó önéletrajznak kinéznie, a HR szakértő véleménye szerint mégis számos pályázó vét a 3 legfontosabb alapszabály ellen. Erre figyeljünk, ha jó CV-t szeretnénk írni:

1. Az önéletrajz legyen az adott álláslehetőségre szabva! -  Gondoljunk arra, hogy a kiválasztásért felelős személy valószínűleg rengeteg önéletrajzot kap egy-egy pozícióra. Általában 30 másodperc alatt dől el, hogy behívja-e az illetőt egy interjúra vagy nem. Valahogyan meg kell őt győznünk, hogy mi vagyunk a legjobbak. Ez szinte lehetetlen, hogy ha minden egyes megpályázott pozícióra ugyanazt a standard leírást küldjük.

2. Mindig írjunk igazat! -  Saját magunkat hozhatjuk vele nagyon kellemetlen helyzetbe, ha nem így teszünk. Hosszútávon a pályázó és a munkáltató is veszít azzal, ha az általa választott jelölt mégsem képes ellátni a munkakörét.

3. Ne legyenek benne lyukak! – Nagyon fontos, hogy semmit ne titkoljunk el, mert valószínűleg nem ez lesz a döntés alapja, másrészről, pedig legyünk büszkék arra, ami mögöttünk van. A negatív tapasztalatokat is az előnyünkre fordíthatjuk, ha kiemeljük, hogy mit tanultunk belőle.

3+1. Formai követelmények: Fontos, hogy az önéletrajzunk megfejeljen bizonyos formai követelményeknek. Semmiképpen ne legyen 2 oldalnál hosszabb, és figyeljünk rá, hogy könnyen olvasható és átlátható legyen. A két legáltalánosabban elfogadott betűtípus az Arial 10 vagy a Times New Roman 12. A fontos részeket mindenképpen vastagítsuk ki, és mentéskor figyeljünk a dokumentum nevére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.