Miért hazudnak a nők orgazmust?

Hálószobatitkokat fedett fel Ada, Lola és Muri Enikő

Minden második nő színlelt már élete során legalább egyszer orgazmust, a fiatalok jelentős része pedig azt sem tudja, mi az. Egy friss kutatás kapcsán hálószobatitokról beszélgetett három híresség és két szakember.

2015.02.14 12:11ma.hu
Fotó: Flow

Minden második nő színlelte már legalább életében egyszer az orgazmust, de főleg a fiatalok egynegyede egyáltalán nem is tudja, mi az - derült ki egy nemrégiben elkészült hazai felmérésből. A téma kapcsán három ismert fiatal ült le egy közös beszélgetésre egy nőgyógyásszal és egy pszichológussal, hogy megvitassák a hálószobatitkokat. A beszélgetésben Jakupcsek Gabriella vállalta a moderátor szerepét, aki egyúttal igyekezett irányítani is a témát az újabb és újabb, néha meglepetést okozó adatokkal.

Az egyik legnagyobb meglepetést a színlelt orgazmusok aránya jelentette a résztvevők számára: a felmérés szerint minden második magyar nő hazudott már a párjának ezen a téren, de az is kiderült, hogy nagyon sokan vannak, akik még soha nem is tapasztalták meg az igazi gyönyört. Dr. Major Tamás, a Debreceni Egyetem docense, szülész-nőgyógyász szakorvos szerint ennek néhány esetben akár szervi oka is lehet, így a szokásos nőgyógyászati vizsgálatkor bátran elő lehet hozakodni ezzel a kérdéssel is, ám ha a fizikai okokat kizárták, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, mert valószínűleg valamilyen lelki gát állja az útját az élvezeteknek.

Dr. Belső Nóra pszichológus is megerősítette, hogy nagyon sokszor akár gyermekkorban gyökerező blokkok akadályozzák meg az örömteli szexualitást. "A fiatal lányok sokszor magukkal sincsenek tisztában, hogy mi a jó nekik, nem ismerik a saját testüket, és ehhez jön még a gyakori partnerváltogatás" - elmélkedett Ada is. A szakemberek és a sztárok egyetértettek abban, hogy az orgazmus egy tanulási folyamat eredménye, nemcsak fizikailag kell elérni egy bizonyos pontra, de lelkileg is tudni kell, mi okoz gyönyört.

A sztárok azon is meglepődtek, hogy a felmérés résztvevői - ezúttal kifejezetten nőket kérdeztek - hány szexuális partnert vallottak be eddigi életük során. Az átlagos szám némi eltérést mutatott annak tükrében, hogy az illető fővárosban vagy vidéken él és hogy milyen a végzettsége. Ada szerint a fővárosban nemcsak több lehetőség van ismerkedni, de vidéken az emberek hajlamosak megszólni a túlságosan kikapós hírében járó lányokat, ezért ők visszafogottabban váltogatnak. A felsőfokú végzettségűek esetében azért lehet magasabb a szám - elmélkedtek a vendégek -, mert az egyetemi évek alatt is sokkal több emberrel kerül kapcsolatba mindenki, mint például akkor, ha az érettségi után beül egy munkahelyre és 40 éven keresztül ugyanazt a pár embert látja maga körül.

Arról is szó esett, hogy ki mikor, és milyen gyakorisággal szeretkezik. Első ránézésre meglepőnek tűnhet az az adat, amely szerint bár a fővárosi, diplomás nők több partnerrel vannak életük során, mégis az ő körükben van több egyedülálló, szemmel láthatóan nehezebben találják meg a nagy őt. Ada az ismerősi körében azt látja, hogy a legtöbb férfi nehezen - vagy épp sehogy se - viseli el azt, hogy egy nő önálló, képes megállni a saját lábán is, így ami elsőre vonzónak tűnik a számukra: egy belevaló, vagány csaj, az később riasztóvá válik számukra és az eredmény a szingli-lét lesz a nőknek.

A kapcsolat mélységét tekintve viszont már nem volt ilyen egyetértés a sztárvendégek közt: bár a felmérés azt mutatta, hogy minél gyakrabban szexelnek a párok, annál meghittebb a kapcsolatuk, Lola bevallotta, hogy náluk akkor sem lanyhul a szellemi és érzelmi összhang, ha akár több nap is kimarad az ágybéli hancúrból. A pszichológus szerint mindenesetre a heti 2-szeri szeretkezés mindenképp javasolt, mert az aktus közben az agyban felszabadulóoxytocin erősíti a párok közti kötődést és ehhez legalább ez a heti 2 alkalom szükséges.

Muri Enikő is intim titkot árult el: megkérdezte, van-e annak valami jelentősége, hogy az ő párja nyáron sokkal aktívabb a szerelmi együttléteket tekintve, mint télen. Dr. Belső Nóra szerint nemcsak évszakokban, de akár napszakban is lehet eltérés, van, aki reggel szereti jobban, más inkább az éjszakai órákat kedveli. Az együttlétek élvezetét ugyanakkor jelentősen fokozhatjuk, ha időről időre szerepjátékokat találunk ki - na persze nem minden alkalommal, de néha jólesik egy kis változatosság, amivel színt viszünk a szokványos "ágyban, misszionárius pózban" mellé.

És hogy mindezek ellenére akkor hogy fér a képbe az orgazmus színlelése? Nos, erre a válaszadók többsége azt mondta, hogy ezzel valójában nem becsapni akarják a partnerüket, hanem inkább megóvni attól, hogy a saját kudarcukként fogják fel a női csúcs elmaradását. Érdekesség, hogy Dr. Belső Nóra egy másik felmérésre utalva megemlítette, hogy a férfiak saját bevallásuk alapján is inkább elvárják a színlelést, mintsem azzal szembesüljenek, hogy a nő a képükbe vágja, hogy épp fáradt volt a teljes ellazuláshoz vagy bármi ok miatt nem sikerült őt eljuttatni a csúcsra.

Az örömteli szexhez mindezek mellett még egy tényező nagymértékben hozzájárul, ez pedig a megfelelő védelem a nem tervezett teherbe esés ellen. A nőgyógyász szakorvos erre több alternatívát is említett, de mind Ada, mind pedig a két énekesnő, Lola és Muri Enikő bevallotta, hogy az óvszer nemcsak a férfiak, de a nők számára is rontja az élvezetet, a fogamzásgátló tablettáktól pedig nemcsak azért ódzkodnak, mert félnek a különböző mellékhatásoktól, hanem mert elég egy apró feledékenység, egyetlen kihagyott nap vagy a ciklus során bármikor egy hasmenéssel vagy hányással járó fertőzés, és máris semmivé lett a védelem.

Érdemes tehát erről is konzultálni a nőknek a szakorvosukkal, hisz manapság már számos alternatíva is elérhető, akár a 21 napig védelmet nyújtó hüvelygyűrű, akár egy több évig használható "spirál" formájában, a lényeg, hogy ne engedjük, hogy a terhességtől való rejtett félelemmegzavarja az igazán örömteli együttlétet!

A reprezentatív felmérés az MSD Pharma megbízásából készült, összesen 500, szexuálisan aktív, 18-49 év közötti magyar nő megkérdezésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.