Hozzuk haza a napfényes Velencét!

A farsang a konyhában is a kísérletezés ideje

A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó.

Farsangra, olaszosan >>> KATT a képekhez! képgaléria

2015.01.30 14:00ma.hu

A farsang az önfeledt szórakozás, a parádés jelmezek, a télbúcsúztatás és a bőséges lakomák időszaka. Aki azonban a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre is vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont néhány ízletes, olaszos fogással.

A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csokiöntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, az egyik fővárosi étterem olasz származású chefje, aki gyakran örvendezteti meg családját magyar és olasz fogásokat ötvöző ünnepi menüsorral.

Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosan nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy az otthoni farsangi fogásokat egy kis olaszos íz- és színvilággal dobja fel, az bátran kipróbálhatja Simone lazacos receptjét. Jó étvágyat!

Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel

Hozzávalók 4 főre:

4 db, 20 dkg-os bőrös lazacsteak;
2 dl száraz Martini;
10 g rózsabors;
15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz);
2 dl zöldség alaplé;
2 dl főzőtejszín;
néhány gerezd fokhagyma

köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktélparadicsom; só, bors

Martinis lazacsteak (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)

A lazac elkészítése

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (a hozzávalókban szereplő mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel. Ennél a fázisnál óvatosnak kell lennünk, mert az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz.

Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!

Szósz: A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével, valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olívaolajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb.

Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat. Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk. Jó étvágyat!

Az étterem által ajánlott teljes farsangi menüsor:
· Tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújt, parmezán válogatással, balzsamecetes redukcióval
· Házi tésztabatyu tőkehallal töltve, sáfrányos mártással, szárított paradicsommal
· Grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal, bivalymozzarellás rakott padlizsánnal
· Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel
· Sült olasz tésztalapok olvasztott csokoládéval, pisztáciával rétegezve

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.