Hangosan drukkoltak a szurkolók

Bocuse d'Or: Molnár Gábor bemutatta versenyfogásait

A magyar szurkolók hangos drukkolása kíséretében mutatta be szerdán a Gömböc által ihletett versenyfogásait Molnár Gábor séf a Bocuse d'Or rangos szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban.

2015.01.28 17:18MTI

A nemzetközi zsűri először a magyar séf pisztrángból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyet fűszeres zöldség juliennel és rákkal töltve készített el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti ívvel a tetején. A zsűritagok elégedetten bólogattak a kóstolás közben.

A halétel köretének legalább ötven százalékban zöldségből kell állnia, ehhez a helyszínen berendezett piac kínálatából kedd este válogatta ki Molnár Gábor az összetevőket: burgonyát, zöldalmát, fehérhagymát, gyömbért, kaprot, sütőtököt, japán articsókát, vörös- és cirmos céklát, póréhagymát és tarlórépát. A köretben az utolsó pillanatban mindenki számára kötelezően kijelölt édeskömény is szerepelt.

A húsos fogás - amely fél órával később került a zsűri elé - gyöngytyúkból készült, a világhírű magyar találmány, a Gömböc formájára, amelynek jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik, és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. A dísztálon egy üvegből készült Gömböc is helyet kapott.

A Gömböcre jellemző dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyha hagyományaira stabil pontként támaszkodhat. Az összetevőkben ezt olyan alapanyagok képviselik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és "szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke, majonézzel töltött tojás, hozzávalóként torma és feketegyökér.

A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között olyan hozzávalók kaptak helyet, mint a póréhagyma, a sitake és a vargánya gomba, a paraj, a sárgarépa és a sütőtök, a torma és a csicsóka, fűszerként pedig a petrezselyem és a koriander.

A magyar séf és segítője, Pohner Ádám a 10-es számú konyhában Vomberg Frigyes edző irányítása mellett végig az előzetes menetrendnek megfelelően, koncentrálva készítette el a rendelkezésre álló 5 óra 35 percben a versenyfogásokat, miközben a zsűritagok folyamatosan ellenőrizték a csapat munkáját.

A versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő az MTI-nek telefonon elmondta: a szervezők idei célja az volt, hogy a fogások közelebb kerüljenek a vendéglői egyszerűbb és letisztultabb ételekhez. Ennek eredményeképp több versenyző meglepően egyszerű tálakat készített.

A magyar fogások közül a szakértő kiváló megoldásnak, látványában pedig nagyon szépnek tartja a fűszeres zöldséggel és rákkal töltött pisztrángot. Taktikai szempontból okos ötletnek tartja, hogy a verseny végén bemutatkozó magyar csapat a frissebb és könnyebb ízeket helyezte előtérbe. Az is ügyes megoldás volt szerinte, hogy a húsfogásban a Gömböc nem egyszerűen szimbólumként, hanem formájában is megjelent a magyar tálon.

A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt kedden és szerdán, összesen 24 ország séfje.

A gasztronómia olimpiájának számító megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének.

A nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse-ön, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviseli.

A zsűri szerda este hirdet eredményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.