Nők az élen

Nélküle fű sem nőtt... - Kiállítás nyílt Bornemisszáné Szilvássy Caroláról

Egy modern és társadalmi felelősségvállaló asszony szerepei a századfordulón című, március 10-ig látható kiállítás a rendkívüli női egyéniség mellett bemutatja a századfordulós Kolozsvár művészeti-, társadalmi,- és hitéletének egy szeletét.

2015.01.29 05:30MTI

Bornemissza Elemérné Szilvássy Carolát (1876-1948), Kolozsvár emblematikus személyiségét bemutató kiállítás nyílt kedden az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) Budapesten.

"A kiállítás kárpótol minket azért, hogy nem lehettünk kortársai ennek a nagyszerű egyéniségű asszonynak" - mondta Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a kiállításon. Hozzátette: a tárlat érdeme, hogy saját korába ágyazva mutatja be Szilvássy Carolát.

Lévai Anikó kellemes, intelligens, sokszínű, vállalkozó szellemű és a kor normáival szembemenő, nagy szociális érzékenységgel megáldott asszonyként jellemezte Szilvássy Carolát, aki megihlette kortársait, akit minden érdekelt, aki színházban szerepelt és filmet is rendezett.

Ács Piroska, az OSZMI igazgatója emlékeztetett: 2010 októberében nyílt meg a Bánffy Mihály életművét bemutató vándortárlat, amelynek szatellitkiállítása a Szilvássy Caroláról szóló anyag. Mindkettőt Szebeni Zsuzsa kurátor rendezte.

A Nélküle fű sem nőtt... Egy modern és társadalmi felelősségvállaló asszony szerepei a századfordulón című, március 10-ig látható kiállítás a rendkívüli női egyéniség mellett bemutatja a századfordulós Kolozsvár művészeti-, társadalmi,- és hitéletének egy szeletét. A kiállítás látogatói megtudhatják többek között, hogy miként mentett meg 72 gyereket a lángok közül, milyenek voltak a hétköznapjai egy ápolónőnek a világháború forgatagában, milyen zenét hallgatott és milyen szépségpraktikái lehettek.

A tárlat a Lutheránus Püspökség támogatásával, az Erdélyi Református Levéltár eredeti anyagainak felhasználásával készült, de számos magánszemély adományaiból, valamint az OSZMI anyagaival gazdagodva jött létre.

Szilvássy Carola Kolozsvár emblematikus személyisége volt, aki aktív közéleti tevékenységet folytatott, valamint nagy szerepet vállalt a betegek és a szegények megsegítésében. Az első világháború sebészeti különítményének ápolónőjeként tevékenykedett, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöke, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója volt. Bánffy Miklós róla mintázta az Erdélyi Trilógia főhősnőjét. Szilvássy Carola hetvenkét éves korában halt meg Kolozsváron, sírjára - a jelenlevők emlékezete szerint - Bánffy Miklós vörös rózsacsokrot helyezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.