Bárkinek sikerülhet a finom "torokseprő"

Fáj a torka? Készítsen házi szopogatós cukorkát!

Nyakig ülünk az influenzaszezonban, mindenkinek kapar és fáj a torka, és hiába kapkodjuk az antibiotikumokat, ez az egy tünet nem akar múlni. Íme a megoldás: készítsen saját szopogatós cukorkát!

2015.01.24 08:00ma.hu
Fotó: YouTube/DaveHax

Mindenki tudja, hogy a torokfájásra és a száraz, kaparó érzésre a leghatásosabb ellenszer, ha folyamatosan valamilyen gyógycukorkát szopogatunk. Csakhogy a legtöbb némi gyógyszert is tartalmaz, ezért a gyártók óva intenek a folyamatos használattól, az meg nem mindig és mindenhol kivitelezhető, hogy a zsebünkben hordjuk a macimézet és abból cumizunk időről időre. Mi hát a megoldás?

Az alábbi videó segítségével bárki könnyedén maga is elkészítheti a házi torokfertőtlenítőjét, csak némi türelem kell hozzá és egészen minimális konyhai rutin.

Hozzávalók:

- 1 bögre kristálycukor
- 1/2 bögre víz
- 1/2 citrom leve
- 1 kanál manuka méz
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 kanálhegynyi őrölt szegfűszeg
- kevés porcukor

A citrom nagyon sok C-vitamint tartalmaz, míg a méz az antibakteriális hatása révén segíti a tünetek enyhülését. A gyömbér többek közt a benne lévő illóolajoknak köszönheti a jótékony hatását, és a szegfűszeget sem csupán az illata és íze miatt keverjük bele, hanem az antiszeptikus hatása miatt nélkülözhetetlen összetevő.

Az összetevőket a porcukor kivételével egy kis méretű lábosban összekeverjük és nagy láng fölött forrásig melegítjük, többször megkeverve, hogy egyenletesen elvegyüljenek egymással. Amikor a folyadék már forr, kisebbre vesszük a lángot és úgy hevítjük tovább, majd nagyjából 15-20 percet pihentetjük a tűzről levéve. Közben előkészítünk egy lapos sütőtepsit: sütőpapírt fektetünk rá. Amikor eltelt a 15-20 perc, ismét visszatesszük a sűrűsödő masszát a láng fölé, és addig melegítjük nagyon lassan, míg sűrű, sötétbarna masszát nem kapunk.

Ezután egy kanál segítségével a sütőpapírra csepegtetjük, nagyjából fél diónyi nagyságban; a bátrabbak és ügyesebbek használhatnak sütőzsákot is, de a forrósága miatt ezzel csak nagyon óvatosan szabad kísérletezni. Ezután újabb 20 percet várunk, míg a cukros cseppek meghűlnek, ezután finoman porcukrot hintünk a cukorkákra. Ez megakadályozza, hogy a cukordarabok összeragadjanak. Rázzuk össze jól, hogy minden oldalról beborítsa a porcukor - és már kész is a házi készítésű torokfertőtlenítőnk!

Kis fémdobozban tárolva akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, de ha forró vízbe dob belőle 2-3 szemet, egy pillanat alatt kész az ízletes teája!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.