Túlélés a nehéz ünnepi időkre

Hogyan győzd le a karácsonyi stresszt és megfázást?

Tudjuk, hogy minden évben megígéred magadnak, hogy idén nem fogsz idegeskedni az ajándékok miatt, hogy időben megveszel mindent. Aztán persze valahogy mégsem úgy sikerül.

2014.12.17 12:00ma.hu

Sajnos az idegeskedés gyengíti az immunrendszert, és sokaknál kéz a kézben jár a fáradtság és a megfázás is. Tedd a szívedre a kezed, amikor idegeskedsz, hamarabb érzed, hogy enervált vagy, hogy elkezdett fájni a fejed, kapar a torkod, bedugult az orrod.

Mi most egy olyan módszert ajánlunk, amivel az immunrendszeredet is megerősítheted, és ha már elkapott a megfázás, gyógyszerek nélkül, hamar kikeveredhetsz belőle. Nem kell mást tenned, mint a megfelelő illóolajakat alkalmazni. El is áruljuk, hogy hogyan!

Már anyukád is mondta: inhalálj!

Az illóolajokat sokféle módon lehet alkalmazni, annak függvényében, hogy mit akarunk kezelni vele. A legjellemzőbb a helyi alkalmazás vagy az inhalálás.
A belélegzés, vagyis inhalálás, amely különösen a hangulati tényezők javításánál játszik szerepet, szintén többféleképpen történhet:
-    diffúzorban, vagyis illóolaj párologtatóban (ezt a dizájnos darabot nagyon szeretjük)
-    zsebkendőre cseppentve
-    gőzölve
Ha hangulatjavításra, stresszoldásra, vagy a levegő fertőtlenítésre akarjuk használni az illóolajat, akkor a legjobb, ha a diffúzort hívjuk segítségül.

Figyelem: a karácsonyi vásárokon beszerzett kerámia párologatót inkább mellőzük, ennél ugyanis túlságosan felhevül az illóolaj, ami nem tesz jót neki!

A gőzöléses technika különösen hatásos a megfázásos időszakban. Csepegtessünk néhány csepp eukaliptusz és teafa illóolajat forró vízbe, majd egy törölköző alá bújva inhaláljunk 10 percen keresztül. Fontos, hogy a művelet alatt végig tartsuk csukva a szemünket!

Hogyan alkalmazzuk helyileg az illóolajakat?

Az első és legfontosabb dolog, amit tisztázni kell, hogy az illóolajokat sohasem szabad hígítatlanul közvetlenül a bőrre cseppenteni, mert allergiás reakciót válthatnak ki. (Ez alól bizonyos esetekben csak a teafa és a levendula képez kivételt). Mindig valamilyen jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajban oldjuk fel előtte (például sárgabarackmag, édes mandula, vagy jojoba olajban) úgy, hogy egy körülbelül 2%-os sűrűségű oldatot kapjunk. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk kiszámolni, ha 30 ml olajba 12 csepp illóolajat csepegtetünk.
-    a növényi olaj és az illóolaj keverékét közvetlenül a problémás területre is kenhetjük.
-    gargalizálhatunk vele: Néhány csepp illóolajat vízben elkeverünk, és azzal öblögetünk. Fontos, hogy az oldatot sohase nyeljük le! Torokfájás esetén például kiváló megoldás, ha néhány csepp teafa illóolajat feloldunk egy pohár vízben és azzal öblögetünk.

Fontos tudnivaló, hogy csecsemőknél és 7 éves kornál fiatalabb gyermekeknél, valamint a várandósság és a szoptatás időszakában ne, vagy fokozott elővigyázatossággal alkalmazzuk az illóolajokat. Gyerekek esetében bizonyos illóolajok hígabb koncentrációban használhatóak, de az aranyszabály az, hogy minden olyan esetben, amikor elbizonytalanodunk, inkább kérjük ki egy tapasztalt aromaterapeuta tanácsát és ne a saját szakállunkra kísérletezzünk! Az illóolajok csodálatos ajándékok, de csak megfelelő és szakszerű alkalmazás mellett tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Íme néhány hasznos gyakorlati tanács az influenza szezon kezdetére és a stressz kezelésére!

Immunerősítés

Immunerősitéshez heti kétszer reggel és este kend be mellkasod 4 csepp madagaszkári kámfor Illóolaj és 4 csepp makadámdió olaj( vagy más bázisolaj) keverékével és vészeld át a telet megfázás nélkül. Ha kitört az influenza járvány kend magad minden nap az említett keverékkel.

Párologtass illóolajat immunerősítésre és megfázás ellen

Tegyél a párologtatódba:
5 csepp citrom illóolajat
5 csepp madagaszkári kámfor Illóolajat
5 csepp hó fa illóolajat
Párologtass napi kétszer 30 percet! Ez a nagyszerű összetevőkből álló koncentrátum tisztítja a levegőt és a belélegzett illóolajok erősítik immunrendszered!

Stressz ellen ajánljuk

Párologtass este pár cseppet a következő keverékéből és máris jobban fogod érezni magad!
3 csepp mandarin
3 csepp orvosi levendula (vagy lavandin super)
3 csepp narancs
3 csepp ylang ylang

Valamennyi receptben található anyagot megtalálod itt >>>

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.