Ne kerüljön üröm az örömbe

Vásároljon körültekintően - karácsonyi intelmek a Fogyasztóvédelemtől

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyfaégőtől kezdve az ajándékokon át a letiltott termékekig bezárólag jótanácsokkal látja el a vásárlókat.

2014.12.08 08:32ma.hu
Fotó: archív

* A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket.

* Minden esetben ellenőrizze, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e.

* Minden esetben ellenőrizze, hogy valóban nyugtát kapott-e, ugyanis több panasz szerint a számológépből nyomtatott szalag kerül átadásra nyugta helyett, amin nem szerepel pontosan sem az, hogy mit vettek, sem a kereskedő megnevezése.

* Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni, ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk!

* Élő fa vásárlása esetén csak frisset válasszunk, ám azt is tartsuk vízben és minél távolabb a fűtőtesttől vagy a kandallótól. Ha a műfenyő mellett döntünk, lehetőleg tűzálló fajtát válasszunk, amely jóval ellenállóbb a hőnek.

* Ha gyerekekkel együtt díszítjük a fát, ne használjunk éles, nehéz vagy törékeny díszeket, se olyat, amely valamilyen cukorkára, egyéb ételre hasonlít, vagy apró leeshető részeket tartalmaz.

* Az égő gyertya mindig a látókörünkben legyen, és lefekvés előtt valamennyit fújjuk el.

* A gyertyákat olyan helyre tegyük, ahol a háziállatok és a gyerekek nem érik fel, és távol vannak bármilyen éghető tárgytól.

* Ha égősorokat is bevetünk otthonunk díszítése során, mindenképpen biztonságos helyről szerezzük be azokat, és sérülés esetén dobjuk ki a készletet.

* Ellenőrizzük le a hosszabbítókat is, kültérre csak olyan világítást használjunk, amely alkalmas erre, és mindenképp földelt konnektorba csatlakoztassuk a vezetékeket.

* Biztonsági okokból a csomagolópapírokat ne a kandallóban égessük el, mert hirtelen begyulladhatnak és így váratlanul nagy, felcsapó lángokat okozhatnak.

* Ellenőrizze vásárlás előtt, hogy a termék nem szerepel-e a letiltott termékek listáján (www.piacfelugyelet.hu), vagy az EU-ban a RAPEX rendszerben.

* Ha a CE jelölés nincs feltüntetve a karácsonyfafüzéren, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az nem megfelelően biztonságos termék, ugyanis ezt ugyanis kötelező feltüntetni a karácsonyfaégőkön.

* Ha kültéri fényfüzért vesz, előtte ellenőrizze az IP számot, kültéri célra szánt termék esetében a második számjegynek legalább 1-esnek kell lennie, tehát 0 nem lehet.

* Ha a fényfüzér IP számában „0” található, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültérre akkor sem szabad megvenni, ha az betűkkel rá van írva.

* Megtévesztő, ha a forgalmazó olyan tájékoztatást ad, hogy szavatossági igény érvényesítéséhez szükséges az eredeti csomagolás, mivel az nem követelhető a vásárlótól.

* Kötelező, egy éves jótállás vonatkozik pl. a következő termékekre: hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi.

* Hibás lábbeli esetében a fogyasztó a vásárlástól számított két éven belül érvényesítheti szavatossági igényeit. Az első hat hónapban a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a hiba nem gyártási eredetű, a további időszakban a bizonyítási teher megfordul.

* Kötelező jótállás alá eső termék esetében ha a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesítjük csereigényünket, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, hanem köteles kicserélni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

* Leértékelt terméknél is érvényesíthetőek a szavatossági jogok, kivéve, ha a kereskedő felhívta figyelmünket a termék valamely hibájára, amely a leértékelés oka volt, így ezzel a hibával kapcsolatban nem élhetünk minőségi kifogással.

* Ha nem üzletben vásárolt (pl. internetes vásárlás, termékbemutató), speciális jogok illetik meg a vásárlót, így pl. ha meggondolta magát, a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, akkor is, ha a termék hibátlan.

* Kisgyermekes ismerősnek ne adjon ajándékba élelmiszert formázó termékeket (pl, szappan, gyertya, fürdőgolyó), mivel a termékből könnyen lehasítható kis paraffindarabok az emberi szervezetbe kerülve fulladást vagy emésztőszervi elzáródást okozhatnak.

* Amennyiben a karácsonyfafüzér vezetékének keskeny a keresztmetszete, ne vegye meg, mivel a vékony vezeték tűzveszélyességet feltételez.

* A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet a karácsonyfaégőknél. A legjobb, ha olyan fényfüzért választ, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.

Kép: Facebook/NFH

Olvassa el a műszaki termékek használati utasítását akkor is, ha az üzembehelyezés az Ön számára rutin tevékenységnek számít, mivel a helytelen szerelés akár a jótállási jogok elvesztésével is járhat.

* Ne feledje, hogy bizonyos termékek szakember általi üzembehelyezést igényelnek, melynek költsége sokszor összemérhető a termék árával.

* Ügyeljen arra, hogy a díszítés során az izzók ne érintkezzenek a vezetékkel és más gyúlékony tárggyal. A hibás füzéreket - ha a vezeték sérült meg - semmiképp ne használja.

* A tönkrement karácsonyfaizzókat cserélje ki! Amennyiben nem így tesz, a többi égő sokkal jobban felmelegszik és több áramot fogyaszt a készülék. Lehetőleg azonos feszültségű izzóval pótolja a hiányt, tartson otthon egy-egy cserére alkalmas darabot.

* A pénztárnál figyeljen arra is, hogy az eladó a meghirdetett, vagy a tájékoztatón szereplő áron számolja-e az árut. Ha eltérést tapasztal, még lehetőleg a pénztárnál jelezze.

* Több eladási ár együttes feltüntetése esetén mindenkor a legalacsonyabb ár felszámítására kötelezett a kereskedő. A magasabb ár felszámítását már lehetőleg a pénztárnál, vagy az ügyfélszolgálaton jelezze.

* Fontos tudni, hogy a kereskedő akkor is köteles a minőségi kifogást intézni, ha a jótállási jegyen a javító szolgálat is fel van tüntetve, de a fogyasztó a kereskedőhöz fordul.

* 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat.

* Játék vásárlása esetén vegye komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Győződjön meg róla, hogy a játék megfelel a gyermek korának, természeténe - írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.