Elfeledett kacatok

13 dolog, ami minden konyhában ott van - de minek?!

Karácsony közeledtével jó ötletnek tűnik a konyhatündér anyukáknak vagy barátnőknek valami praktikus konyhai holmit venni. De tényleg érdemes? Vagy ezek is a fiók mélyére kerülnek?

2014.12.05 20:00ma.hu

Oké, tudjuk, hogy a felesége, édesanyja, legjobb barátnője imád a konyhában pepecselni. Azt is tudjuk, hogy teljesen kézenfekvő, hogy karácsonyra valami olyan dologgal lepje meg, amit a konyhába szántak a gyártók. De mielőtt nagy büszkén átnyújtaná a tökéletesnek tűnő ajándékot, gondolja végig mégegyszer: tényleg jó ötlet-e, használni fogja-e a megajándékozott, vagy a kis tárgy bekerül a fiók mélyére, polc hátuljára, mert valójában több a nyűg vele, mint amennyi előnye lenne? Az alábbi gyűjteményt a Daily Mirror című brit lap állította össze, de biztosak vagyunk benne, hogy mindenki tudná folytatni a sort jó néhány hasonló eszközzel, amit akár ő maga vett meg hirtelen felindulásból, akár valakitől ajándékba kapta, csak mert az ajándékozó úgy gondolta, hogy enélkül nem élet az élet.

Szerecsendió-reszelő

Fotó: freedigitalphotos.net/Mister GC

A háziasszonyok évtizedek - mit évtizedek, talán évszázadok - óta késsel farigcsálják a levesbe a szerecsendiót, rutinosabbak már eleve őrölve veszik (bár tudjuk, az meg sem közelíti a frissen faragott ízét). Aztán egyszercsak jön az isteni szikra: kell venni egy szerecsendió-reszelőt. Tegye a szívére a kezét: hányszor használta és legutóbb mikor?

Tejhabosító

Fotó: Shopclues

Mindenki életében van egy időszak, amikor elhatározza, hogy feldobná egy kicsit az unalmas reggeli kávékat, de csili-vili, ultramodern kávéfőzőre még nincs pénze, amelyik már eleve tejhabbal készíti a cappuccinót. Mit tesz hát? Persze, hogy vesz egy tejhabosító kézikütyüt. Egy hétig minden reggel lelkesen turbózza fel a tejet, amit természetesen elegáns üvegpohárba önt, és aztán gondosan, rétegezve csorgatja alá a kávét, az eredmény tényleg gusztusos. Egy hétig. Aztán már csak minden másnap kerül elő az üvegpohár és a tejhabosító. Egy hónap után még talán emlékszik rá, hogy hova tette. Fél év múlva már arra se, és öt év múlva rácsodálkozik, amikor véletlenül a kezébe akad. Ismerős?

Tojásszeletelő

Fotó: Shopclues

Jó, említettük: ez egy brit gyűjtemény, és náluk nyilvánvalóan nincs akkora hagyománya a tojásos (kolbászos-sajtos-pirosaranyas) szendvicsnek, meg rakott krumplit se csinálnak olyan sűrűn, hogy hasznát vegyék egy tojásszeletelőnek. De azért mégiscsak van némi igazság ennek a tárgynak a mellőzésében is, legalábbis az olyan kombinált fajtáknál, mint ami itt is látható. Mert a szeletelő részét még csak-csak használjuk rendszeresen, de emlékezzen csak vissza, a másik felét, amivel hat takaros kis gerezdre vághatjuk a tojást, hányszor vette elő, és hányszor nyúlt inkább a késhez, amivel pikk-pakk feldarabolta a főtt tojást?

Zöldségaprító

Fotó: freedigitalphotos.net/Paul

Ön is vágyódott az ívelt pengéjű késre, amivel majd "milyen könnyen apróra lehet vágni a petrezselymet"? És miután megszerezte, hány alkalom kellett, hogy rájöjjön, ezzel az oda-vissza billegő micsodával csak szanaszét szórni lehet a fűszernövényeket, aprításra viszont jobb, ha továbbra is a késnél marad?

Húsklopfoló

Fotó: aliexpress

Nos, ez az a tárgy, ami valójában nem felesleges. Pontosabban nem lenne felesleges - csakhogy a nyomorultja mindig akkor tűnik el, amikor szükség lenne rá. Mindig!
(Murphy feleségének megjegyzése: amikor nincs rá szükség, akkor viszont folyamatosan útban van.)

Dizájnos spatula

Fotó: Ipromote

Amikor meglátta a boltban, azonnal beleszeretett, ugye? Tényleg baromi jól néz ki! Meg baromi vicces is! És baromi használhatatlan...

Tálalókanál

Fotó: Hometone

Éttermekben nagyon jól mutat, amikor az előételt ilyen kanalakon szolgálják fel. Legutóbb el is határozta, hogy feltétlenül vesz ilyet otthonra és legközelebb elkápráztatja a vendégeit. Megvette a kanalakat? És? Mi volt az előétel? Fogpiszkálóra tűzdelt falatkák? Na ugye!

Citromprés

Fotó: Belinda Janes

Van az a fajta, ami egy kúpra hasonlít, rovátkákkal az oldalán, és forgatni kell rajta a citromot. Ha van talpa, akkor kicsi, nem fér bele az összes kicsavart lé. Ha nincs talpa, akkor pont nem passzol egyik pohárra se: vagy túl nagy, és akkor a pohár oldalán kívül folyik szét a citromlé, vagy túl kicsi, és akkor nem lehet ráfektetni a pohár szájára. És van ez az összenyomós változat... Na jó, maradjunk inkább a klasszikus megoldásnál: nyomjuk össze a tenyerünkkel. Az se spriccel jobban, de legalább kevesebbet kell utána mosogatni.

Porcukrozó

Fotó: Coolthings

A teaszűrő oké. De használt ilyet valaha valaki? Nem, az "egyszer kipróbáltam" nem ér. Úgy igazán, rendszeresen használta?

Banánszeletelő

Fotó: bgr.com

Hát erre már tényleg nem is nagyon tudunk mit mondani...

Spagettimérő

Fotó: Core77

Ha nem tudná, mi ez, eláruljuk: spagetti-adagoló. A legkisebb lyukon egy embernek való adag fér át, a legnagyobbon meg már négynek. És képzeljék el: tényleg van, aki használja! Na jó, állítólag létezik. De mi még nem láttunk ilyet. És olyannal sem találkoztunk, aki hallotta, hogy... Szóval egyszer nézze meg, mekkorák a karikák, aztán markoljon fel egy köteg spagettit, az ujjával vagy a markával akkora gyűrűt formálva - nem sokkal egyszerűbb?!

Fokhagymahámozó gumihenger

Fotó: Kitchenware

Lehet, hogy egy próbát megér, de azért van pár kérdésünk. Az első mindjárt az, hogy ez tényleg képes leszedni a fokhagymagerezdek héját? A másik meg az, hogy hogyan tisztítjuk ki a belsejét, amire óhatatlanul beleivódik a fokhagyma kidörzsölt olaja? A többi meg már nem is fontos...

Időmérő tojás

Elsőre mekkora ötletnek tűnt, végre nem lesz túlfőzve a tojás, túlsütve a hús... Emlékszik még, hova tette az elmúlt évezredben, amikor legutóbb használta?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.