Fél évszázados siker?

Megváltoztatja agyunkat a fogamzásgátló tabletta

Számos mellékhatását felismerték már a női hormonkészítményeknek, ám a fogamzást meggátló tabletták agyi struktúrát megváltoztató mivoltára csak most bukkantak rá. Szedjük, ne szedjük?

2014.11.28 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Fél évszázada létezik tabletta formájában alkalmazható fogamzásgátló módszer, mely vitathatatlanul hozzájárult a nők életmódjának megváltozásához. Azzal, hogy kezükbe került a fogamzás irányítása, nagy lépést tettek a családi "másodrendűség" levetkőzéséért. A nők százmilliói által használt fogamzásgátlási módszernek azonban vannak árnyoldalai is. És itt nem csak a már régóta ismert mellékhatásokra gondolunk, mint a hangulatingadozás vagy a nem kívánt szőrnövekedés - mint nemrég kiderült, a kognitív képességeket is befolyásolhatják.

Csupán pár tanulmány készült az elmúlt időszakban, ami az agyban bekövetkező változásokra koncentrált, ám ezek meglepő felfedezést tártak az emberiség elé. Némelyik igazolta azt a feltételezést, hogy a tabletták szedése javíthatja a verbális és (arc)felismerésért felelős memóriát. Noha az agystruktúrában okozott változást nagyrészt még ezekben a kutatásokban is figyelmen kívül hagyták - attól még létezik.

Pár éve például kimutatták, hogy az orális fogamzásgátlást választó nők jelentős részénél megnövekedik a szürkeállomány. Azonban nem vették figyelembe a progeszteron androgén aktivitását, és az életkori sajátosságok felett is elsiklott ez a kutatás. Szerencsére végre ezt az űrt is kitöltötték: a Salzbergi Egyetem kutatói 60 nő részvételével végeztek ezirányú kísérletet.

A résztvevők harmada semmilyen vegyi vagy hormonalapú fogamzásgátló eszközzel nem élt (ők alkották a kontrollcsoportot), 18 alany androgén progeszteront tartalmazó pirulát szedett, 22 páciens pedig anti-androgén progeszteront hordozó fogamzásgátlót vett be napi rendszerességgel. Az életkor hatásának kiszűrését követően az MRI-vizsgálatok megállapították, hogy utóbbi csoport jelentősen nagyobb szürkeállománnyal rendelkezett számos agyi területen, a semmilyen kémiai védelemmel nem élőkhöz képest. Az érintett területek közé tartozott a tanulásért és memóriáért felelős hippokampusz és az úgynevezett FFA (fusiform face area), mely az arcfelismerésért felel.

A kutatás arra is rávilágított, hogy nem csak maga a használat, hanem annak időtartama is befolyással van az agyra. Minél régebb óta élt valaki fogamzásgátló tabletta szedésével, annál nagyobbra nőttek szürkeállományának bizonyos részei. Ugyanakkor az androgén progeszteront választó nők esetében ezek a területek kisebbek voltak, mint a gyógyszert nem szedő társaik esetében.

És mindez nem csupán tömegben számít: bizonyos agyi funkcióik is jobbak voltak a nagyobb szürkeállománnyal bíró hölgyeknél. Ezt egy 30 arcból (15 női, 15 férfi) álló teszttel ellenőrizték le: a felmérésben részt vevők 3 másodpercig figyelhették meg az egyes arcokat, majd 60, az eredeti 30 arcot is tartalmazó sorozatból kellett kiválogatni azokat, melyekkel már találkoztak. Az anti-androgén progeszteront tartalmazó pirulákat szedő kísérleti alanyok jelentősen jobban szerepeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.