A kézimunkázás terápiás hatásai

Mire jó még a hímzés, kötés, horgolás?

Elérkezett az őszies, télies idő. Ez az időszak bizony nagyon hajlamosít depressziós tünetekre, vagy épp felerősíti azokat. Mit érdemes csinálni ezeken a hosszú estéken?

2014.11.26 23:05Miski Ági - MAGNIS rovata

Elérkezett az őszies, télies idő. Ilyenkor az amúgy is szürke, monoton, rohanással töltött hétköznapok mellett, még az időjárás sem kedvez a lelkünknek. A napsütés ritka, kinézve az utcákra csak szürkeséget látunk. A hideg időben az emberek is beszürkültek, hiszen valamilyen oknál fogva a téli ruházatunk döntő többsége sötét színű, leginkább szürke vagy fekete. Mindenki dideregve, nyakát behúzva rohan a dolga után. Az ismerősök, amikor találkoznak, épp csak köszönnek egymásnak, majd rohannak tovább. Mit csinálunk ezeken a hosszú téli estéken? Leülünk a tévé elé és nézzük az agyon ismételt filmeket, vagy elmerülünk az internet világában, amely csak tovább fárasztja az amúgy is kimerült lelkünket, de valódi kikapcsolódást nem jelent számunkra. Ez az időszak bizony nagyon hajlamosít depressziós tünetekre, vagy épp felerősíti azokat.

Ha körbenézünk a reklámok között, vagy esetleg az internetet bújjuk, hogy mit is tehetnénk lehangoltságunk ellen, akkor azt látjuk, hogy rengeteg terméket kínálnak ennek kivédésére mindenféle bogyók formájában. De az alternatív vagy a hagyományos orvoslással foglalkozó cégek is igen sok különböző tanfolyamot, foglalkozást kínálnak azzal a hangzatos címmel, hogy ha ezeken részt veszel, megváltozik az életed. Én ezekkel nem akarok vitatkozni, csupán szeretnék egy alternatívát kínálni mindenki számára a téli levertség ellen. Egy olyan alternatívát, amelyet már évezredek óta használunk és ismerünk, ennek ellenére talán soha nem gondoltuk volna, hogy segíthet a levertség, a fásultság leküzdésében, vagy a depresszió tüneteinek enyhítésében. Ez bizony nem más, mint a hímzések különböző fajtái, a kötés, horgolás, de bármely egyéb kreatív tevékenység is lehet ilyen, kinek-kinek ízlése szerint.

Vegyük például a hímzések világát. Hol is rejtőzik ebben a tevékenységben a terápia? Hát nézzük végig. Először is egy-egy hímzés elkészítéséhez rengeteg színt kell használni, gondoljunk csak egy kalocsai mintás terítőre, vagy akár egy gobelin kép elkészítésére. Az ismert tény, hogy a különböző színterápiák jótékony hatással vannak szervezetünkre. Ha ránézünk a képre, máris láthatjuk, hogy milyen vidám és üde színekkel dolgozhatunk hímzés közben. Vagy képzeljünk el egy napsütést, naplementét ábrázoló gobelin tájképre és rögtön tobzódhatunk a téli napokból hiányzó színekben. Ezzel vissza is csempésztük a napsütést, a tavaszt a téli estéinkbe. Ahogy a hímzőfonalak szálaiból szirmok, virágok, színes foltok alakulnak ki a kezünk alatt, rögtönk visszakapunk valamit a hiányzó napsütésből.

Azonban a hímzésben nem csupán a színek kavalkádja szolgál segítségül a levertség ellen. Ezen a ponton azonban mindenképp két részre bontanám a kézimunkázás világát. Az egyik csoportba azokat a formákat sorolom, ahol a már előnyomott mintákkal dolgozunk és valamilyen szinten "csupán" mechanikus tevékenységet igényelnek. Ezekben a színek megfelelő helyre illesztésén kívül nem köti le figyelmünket például a számolás, mint a másik csoportban, melybe többek között a keresztszemes hímzés, a kötés vagy a horgolás is tartozhat.

Mire is jó tehát akkor a hímzések első csoportja? Mivel munka közben nem köti le figyelmünket a számolgatás, így van lehetőségünk önmagukkal foglalkozni. Hímzés közben van lehetőségünk nyugodtan végiggondolni az elmúlt nap eseményeit, megtervezni a másnapot. Mindezt úgy, hogy a kezünkkel és szemünkkel végzett tevékenység miatt folyamatosan a jelenben maradunk. Pszichológusok, pszichiáterek szakvéleménye szerint a letargiába - lehangoltságba zuhanás egyik legfőbb oka, hogy beleragadunk gondolatainkkal a múlt eseményeibe, vagy a jövő tervezgetésébe, sokszor kilátástalannak tűnő dilemmáiba, pedig mindig a jelenben kellene maradnunk, hogy objektív aktív szemlélői maradhassunk a körülöttünk zajló eseményeknek. Ehhez nagy segítség lehet a hímzés, mert maga a tevékenység folyamatosan a jelenben tart és így "kívülről" tudjuk szemlélni az elmúltat és a jövendőt is. Nem véletlen az sem, hogy a kórházak mentálhigiénés osztályain is alkalmazzák a hímzést terápiás céllal.

A lehangoltság, depresszió ellen számos terápiás gyakorlat javasolja, hogy kapcsoljuk ki a gondolatainkat, próbáljuk meg ellazulni és nem gondolni semmire. Ennek egyik lehetséges módjaként a meditáció jut eszünkbe elsőként. De a hatékony meditáció egy olyan tevékenység, amit meg kell tanulni, nem fog egyik pillanatról a másikra sikerülni. Sokan évekig gyakorolják, mire a teljes elcsendesedés állapotát képesek lesznek elérni. A kezdő alap technikának javasolják, hogy vonuljunk el egy teljesen csendes, sötét szobába, ahol senki és semmilyen zaj nem zavarhat meg bennünket. Gyújtsunk meg egy gyertyát és koncentráljunk annak fényére teljes erőnkkel, hogy gondolataink "távozzanak". Ezt bizony igencsak nehéz megvalósítani a mai világban, pláne, ha még egy-két gyerek is nyüzsög körülöttünk. Legtöbbünknek sem ilyen szobája, sem ideje, sem lehetősége nincs ennek megvalósítására. Én bevallom őszintén, hogy képtelen vagyok úgy ülni legalább fél órát egyhelyben, hogy közben nem csinálok semmit.

Ezek mellett a pozitív élettani hatások mellett azonban a kézimunka egy igencsak hasznos tevékenység is. Egy-egy elkészült darab után megtapasztalhatjuk az alkotás örömét, mely szintén hozzájárul lelkünk ápolásához. Sőt mi több olyan darabot készítettünk, melynek hasznát vehetjük a hétköznapokban is akár mi magunk, akár úgy, hogy ajándékba adjuk szeretteinknek, vagy bárkinek, akinek szeretnénk. De egyszerűen gyönyörködhetünk is benne és büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy igen ezt mi készítettük a saját kezünkkel. Az alkotás örömét senki nem veheti el tőlünk.

Sőt mi több, a különböző, sokszor igen borsos áron kínált terápiákkal, tanfolyamokkal szemben az ebbe a tevékenységbe befektetett anyagiak biztosan nem fognak ablakon kidobott pénzzé válni. Míg a terápiák, tanfolyamok eredménye nem garantált, hiszen mindenkire máshogy hatnak (és itt nem szeretnék vitatkozni ezek hatásáról), addig egy elkészült kézimunka, és az abba befektetett pénz és veríték, minden esetben a mienk marad, még akkor is, ha végül ajándékként végzi. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel értékesebb ajándék az, mint a boltban megvett tucat termék, hiszen ezekben nem csak a felhasznált anyag, hanem mi magunk is benne vagyunk. Valahol a szívünk mélyén mindegyik darab kötődik hozzánk, a „gyerekünk”.

Meglepő, de bizony a teljes csend elérésének egyik eszköze lehet a hímzés bármely formája, de a kötés és a horgolás is. Ráadásul nem kell hozzá teljesen zajmentes és sötét szoba, ezt bizony a nappali közepén, a gyerekek zsivaja mellett is el lehet érni. Figyelmünket sokkal könnyebben összpontosítani tudjuk akkor, ha valamit épp csinálunk, mint egy gyertya lángját nézve. Ezt elérhetjük az általam első csoportba sorolt kézimunka fajtákkal is, de ha leszámolható mintával dolgozunk, vagy kötünk, horgolunk, ahol szintén számolni kell, akkor sokkal egyszerűbb. Ahogy belemerülünk a kézimunka világába, egy idő után csak azt vesszük észre, hogy már hosszú percek óta nem gondoltunk semmire. Nem foglalkoztatott bennünket a holnap, nem rágódtunk a nap munkahelyi eseményein, szóval sikerült igazán kikapcsolni gondolatainkat. Ennek meglepő eredménye, hogy bár folyamatosan tevékenykedtünk, mégis sokkal nyugodtabbnak, pihentebbnek érezzük magunkat. Ez egy igazán aktív, mégis pihentető kikapcsolódás, feltöltődés.

Persze sokakban felmerül most, hogy ez mind szép és jó, de nem tud hímezni, kötni, horgolni, mert senki nem tanította meg rá. Ez azonban nem lehet akadály, hiszen sok olyan üzlet van, ahol amellett, hogy be lehet szerezni az alapanyagokat, hozzáértők tanfolyamokat is tartanak, köztük a MAGNIS Kreatív Műhely Klub is. Itt el lehet sajátítani az alapokat, megtanulhatjátok a különböző fogásokat, elleshetitek azokat a "titkokat", melyekkel igazán szép darabokat tudtok készíteni otthon.

Egyet azonban senki ne felejtsen el: a kézimunka lényege nem az, hogy olyan darabot készítsünk, mint ha azt gép csinálta volna. Nem kell a tökéletességre törekednünk, hiszen a kézimunka lényege az egyediség. Két azonos mintával előnyomott gobelin, vagy kalocsai hímzés soha nem lesz egyforma, nem is lehet egyforma, hiszen a készítője saját személyiségét is minden esetben belevarrja a darabba. Nem lehet kifogás a kézügyesség hiánya sem, hiszen olyan sokféle technika létezik, hogy biztosan megtalálod a hozzád legközelebb álló formát, melynek készítése közben igazán ki tudsz kapcsolódni. Az sem lehet kifogás, hogy nincs időd rá, mert míg ülsz a tévé előtt, addig is csinálhatod, és ha őszintén végiggondolod a napjaidat, rá fogsz jönni, hogy mennyi időt szánsz más, kevésbé hasznos tevékenységre.

Merj belevágni, kezdd el kicsiben és tapasztald meg az alkotás örömét, éld át az aktív kikapcsolódás élményét, és frissülj fel szellemileg, miközben hasznos tevékenységet folytatsz. Törd át a mindennapok szürkeségét…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.