Az ártatlanság kora

Stimulálná babája agyát a gyorsabb beszédfejlődésért?

Meglepő eredményeket ért el egy kutatócsoport csöppségekkel, ami alapjaiban megváltoztathatja a gyerekek beszédtanulási képességeit. Már ha engedünk a technikának...

2014.10.22 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A szülők már az első gügyögésnek, gurgulázó kacajnak is úgy tudnak örülni, mint amikor először szaval a gyerek nagy nyilvánosság előtt. A két állapot között azonban hosszú út telik el; a csöppségeknek komoly erőfeszítésébe kerül elsajátítani anyanyelvüket, mely közben agyuk idegi kapcsolatai is elkezdenek "bedrótozódni". Egy új kutatás szerint ezt a kemény munkát azonban fel lehet gyorsítani.

Négy hónapos babákon kezdték el tesztjeiket a Rutgers Egyetem kutatói. Tíz héten át, hetente egyszer kérték meg a résztvevők szüleit, hogy hozzák be gyerekeiket a laboratóriumba, ahol speciális játékot játszottak velük. Egyik emberi nyelvhez sem hasonlító sípolásokat és zajokat játszottak le nekik, melyek idővel egyre összetettebb "nyelvrendszerré" álltak össze. Ha a babák tekintete előre jelezte, hogy "értik" a lejátszott zörejeket, egy animációs videót játszottak le számukra jutalmul. Valahogy így:



Amint a babák elérték a hét hónapos kort, a kísérletben részt nem vevő kisdedekkel hasonlították össze őket. Az elemzés rávilágított, hogy a "kondicionált" gyerekek gyorsabban reagáltak az ismerős hangokra, mint a játékból kimaradt társaik.

April Benasich, a Rutgers kutatója szerint egy nap a szülők majd élhetnek a felfedezés adta lehetőségekkel egy játékos eszköz formájában, mellyel meg tudják ismételni a laborban elért eredményeket. Benasich szerint ezzel fel lehet pörgetni a babák beszédtanulási készségét. Különösen azoknak lehet hasznos majd a készülék, akik agya nehezebben dolgozza fel az akusztikus ingereket és emiatt lemaradnak a nyelvi fejlődésben - a szakértő szerint a babák 8-15 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Mielőtt azonban még elárasztanák a piacot a kínai "beszédgyorsító" klónok, további kutatásokra lesz szükség, állítja Benasich. A kutató bizakodó: szerinte az eszköz továbbfejlesztett változatával akár egytized milliszekundumnyi hangfeldolgozási késés is javítható lesz a babáknál. Ennek pedig akár jól kimutatható hatása is lehet az iskolakezdéskor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.